Proč je dobré do pánve při smažení přidat kousek chleba - postup přípravy
Není mnoho nepříjemnějších věcí, než je smažený řízek, který je doslova „nacucaný“ olejem. Abyste předešli kulinářským faux pas během těch nejdůležitějších okamžiků se svou rodinou a přáteli, je dobré vsadit na jistotu. Vložte během smažení do pánve kus suché kůrky a máte po starostech.
Chléb je velmi zajímavá potravina. Díky své unikátní struktuře dokáže pohlcovat různé druhy tekutin, a dokonce i pachů. Toho je možné využít právě mimo jiné při smažení řízků, kuřete, karbanátků a dalších druhů pochutin, které často přebytečným olejem trpí a ztrácí tak veškerou svou přitažlivost.
Suchý chléb nasaje přebytečný tuk
Vezměte si několik kousků suchého chleba a vhoďte je do pánve mezi smažící se řízky. Čím sušší budou, tím lepších výsledků dosáhnou. Stejným způsobem můžete zachránit i jiné dobroty, v nichž se nedopatřením ukázalo být až příliš mnoho oleje a tuku, třeba polévky či omáčky. Stačí do nich vložit krajíček chleba a počkat, dokud nenasaje veškerý nadbytečný tuk.
Dejte ale pozor, abyste nenechali chléb v pánvi či hrnci příliš dlouho. I on má totiž svou kapacitu, a pokud nasákne až moc tekutiny, začne se drolit a rozpadat. Chlebové žmolky se navíc z řízků velmi špatně odstraňují, proto chléb raději několikrát vyměňte.