Ptačí mléko s čokoládovou polevou - postup přípravy
Ptačí mléko je lehký a nadýchaný dezert, který okouzlí svou jemností a sladkou čokoládovou vrstvou. Skvěle se hodí jako osvěžující sladká tečka po hlavním jídle.
Základ
Poleva
Želatinu smíchejte se 100 ml vody a nechte ji aspoň 10 minut bobtnat. Zatím v jiné míse vyšlehejte máslo, do kterého postupně vešlehejte kondenzované mléko.
V rendlíku následně smíchejte cukr s vanilkovým cukrem a vodou. Směs zahřívejte 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí a poté do ní vmíchejte kyselinu citrónovou. Pokračujte ve vaření 1 minutu a rendlík odstavte z tepla.
Poté vyšlehejte vaječné bílky do tuhého sněhu, do kterého, po částech, vešlehejte tekutinu s cukrem. Do směsi přidejte, za stálého šlehání, rozpuštěnou želatinu a poté krém z kondenzovaného mléka.
Vzniklou směs vlijte do formy, vyložené pečicím papírem, přikryjte ji pečicím papírem a vložte ji na 1 hodinu do lednice.
Na závěr připravte čokoládovou polevu, kterou ztuhlý dezert polijte. Dezert vložte na další 2 hodiny do lednice a poté ho podávejte nakrájený na kousky.
Tip: Čokoládu smíchanou s olejem rozpustíte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě během 3 minut. Olej dodá polevě krásný lesk.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Olga Shobutinskaya