Rajská omáčka - postup přípravy
Mnozí ji nenávidí, další ji zase milují. I takovou pověst má rajská omáčka. Jde však o jeden z klasických receptů, který by měl umět každý. I proto, že na přípravu rozhodně není nijak složitá, o čemž vás velmi dobře přesvědčí právě náš recept.
Ingredience
Začínáme základem na omáčku
Rajská omáčka se stejně jako řada jiných omáček začíná takzvaným základem. Na ten budeme potřebovat cibuli, kterou začneme restovat v hrnci na troše oleje. Když cibule začne hnědnout, tak přidáme hovězí maso, rozdělené na 2 až 3 díly. Maso začneme důkladně restovat ze všech stran, aby se zatáhlo. Tím se uzavře a uvnitř masa se vytvoří požadovaná šťavnatost. Když je maso zatáhnuté, vyndáme ho z hrnce a dáme stranou.
Základ dokončete
Nyní je třeba základ pro omáčku dokončit. A to tak, že se do hrnce přidají ostatní ingredience, od rajčat a protlaku, až přes koření. Vše se zarestuje a potom se do základu opět vrátí maso. Zalije se vodou, vše se přiklopí pokličkou a rajská omáčka se postupně přivede k varu. Když se začne vařit, snížíme plamen a pozvolna vaříme po dobu asi 2 hodin, dokud nebude maso dokonale měkké. Potom se opět vyndá z omáčky.
Rajská se dochutí
Omáčku přeceďte, aby v ní nebylo koření, slupky od rajčat a další věci, které v ní nechceme mít. Potom ji lehce zahustěte pomocí jíšky, kterou v omáčce provařte. Rajská by neměla být moc hustá, spíše by měla mít jemnější konzistenci. Následuje poslední fáze, a to dochucování. K tomu se použije sůl, cukr a také ocet. Měla by mít takovou chuť, která vám bude vyhovovat. Jakmile jí dosáhnete, vezměte maso, ukrojte plátek, dejte ho na talíř, zalijte ho omáčkou a podávejte s knedlíkem. Přejeme vám dobrou chuť.