Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rajská omáčka

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Rajská omáčka - postup přípravy

Mnozí ji nenávidí, další ji zase milují. I takovou pověst má rajská omáčka. Jde však o jeden z klasických receptů, který by měl umět každý. I proto, že na přípravu rozhodně není nijak složitá, o čemž vás velmi dobře přesvědčí právě náš recept.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začínáme základem na omáčku

Rajská omáčka se stejně jako řada jiných omáček začíná takzvaným základem. Na ten budeme potřebovat cibuli, kterou začneme restovat v hrnci na troše oleje. Když cibule začne hnědnout, tak přidáme hovězí maso, rozdělené na 2 až 3 díly. Maso začneme důkladně restovat ze všech stran, aby se zatáhlo. Tím se uzavře a uvnitř masa se vytvoří požadovaná šťavnatost. Když je maso zatáhnuté, vyndáme ho z hrnce a dáme stranou.




Základ dokončete

Nyní je třeba základ pro omáčku dokončit. A to tak, že se do hrnce přidají ostatní ingredience, od rajčat a protlaku, až přes koření. Vše se zarestuje a potom se do základu opět vrátí maso. Zalije se vodou, vše se přiklopí pokličkou a rajská omáčka se postupně přivede k varu. Když se začne vařit, snížíme plamen a pozvolna vaříme po dobu asi 2 hodin, dokud nebude maso dokonale měkké. Potom se opět vyndá z omáčky.


Rajská se dochutí

Omáčku přeceďte, aby v ní nebylo koření, slupky od rajčat a další věci, které v ní nechceme mít. Potom ji lehce zahustěte pomocí jíšky, kterou v omáčce provařte. Rajská by neměla být moc hustá, spíše by měla mít jemnější konzistenci. Následuje poslední fáze, a to dochucování. K tomu se použije sůl, cukr a také ocet. Měla by mít takovou chuť, která vám bude vyhovovat. Jakmile jí dosáhnete, vezměte maso, ukrojte plátek, dejte ho na talíř, zalijte ho omáčkou a podávejte s knedlíkem. Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů