Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Recept na tradiční Zázvorky

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Recept na tradiční Zázvorky - postup přípravy

Milujete zázvor? Pak zkuste na vánoční svátky vsadit na cukroví zázvorové. To dokonale provoní celý váš byt a skvěle doplní šálek teplého čaje, grogu, nebo svařáku. Příprava zázvorek není nijak komplikovaná. V podstatě je budete mít hotové už do hodinky.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ve větší míse si smíchejte prosátou hladkou mouku spolu s vejcem, žloutkem, kypřícím práškem, mletým zázvorem a citronovou kůrou. Vypracujte ze všech surovin hladké homogenní těsto, které se nebude lepit. Poté ho vyválejte na pomoučeném vále na plát, který bude vysoký asi 3 milimetry.




Z těsta pak vykrajujte nejrůznější tvary, například hvězdičky, srdíčka, rybky, kolečka a podobně. Jednotlivé kousky pak vyskládejte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte do trouby péct na 170 °C po dobu cca deseti minut.

Upečené sušenky se zázvorem vyjměte z trouby, nechte vychladnout a před uskladněním v krabici posypejte moučkovým cukrem. Uchovávejte na suchém a chladném místě. Kdo má rád čokoládu, může cukroví polévat polevou z hořké nebo mléčné čokolády.

Zázvorky je možné mazat i marmeládou a slepovat. Skvělé budou i s rumovou polevou, kterou si vytvoříte z tuzemského rumu, moučkového cukru a trošky citronové šťávy. Přidat na zjemnění můžete i trošku rozpuštěného másla. S rumovou polevou zázvorové sušenky lépe a rychleji změknou a budou tak neodolatelné. Ostatně zdobení tohoto chutného cukroví je jen na vás a vaší fantazii.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů