Řez „Ledové kostky“ s vanilkovým krémem - postup přípravy
Pokud plánujete rodinnou sešlost a nevíte, co upéct, vyzkoušejte tento řez „Ledové kostky“ s dokonalým vanilkovým krémem. Na jeho přípravu dokonce nebudete potřebovat kuchyňskou váhu a vystačíte si s obyčejnou lžící.
Na koprus
Na vanilkový krém
Na sirup
Na polevu
Plech o rozměrech 35×28 cm vymažte máslem nebo olejem a pečlivě ho vysypte moukou. V míse ušlehejte bílky se 5 lžícemi cukru. Poté přidejte postupně žloutky, zbylý cukr a směs ještě krátce vyšlehejte.
Do těsta postupně vmíchejte olej, hladkou mouku, kakao a kypřicí prášek do pečiva. Těsto nalijte na připravený plech a poté ho rozprostřete po celé ploše.
Plech vložte do předehřáté trouby na teplotu 200 °C a korpus pečte přibližně 15 minut. Poté ho vyjměte a nechte ho zcela vychladnout.
V hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem a směs vařte, dokud nebude mít tekutina lehce sirupovou konzistenci. Poté ji ještě horkou nalijte na korpus.
Do hrnce nalijte 700 ml mléka, přidejte do něj cukr, vanilkový cukr a začněte ho zahřívat. Do zbylého mléka nasypte pudinkový prášek, hladkou mouku a vše pečlivě rozmíchejte.
Rozpuštěný pudink nalijte ho horkého mléka a směs míchejte, dokud nezhoustne. Poté ho stáhněte z ohně, přendejte ho do mísy a nastrouhejte do něj citrónovou kůru.
Do vychladlého pudinku zašlehejte změklé máslo a vzniklý krém rozetřete na vychladlý korpus. Do mísy nalámejte čokoládu, vlijte do ní olej a nechte ji rozpustit nad vodní lázní.
Polevu nalijte na krém a rozetřete ji po celé ploše. Řez poté vložte do lednice a nechte ho vychladnout po dobu 3–4 hodin. Následně ho nakrájejte a můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Serpica Recepti