Řízek ze sírovce žlutooranžového - postup přípravy
Houbové řízky jsou chutnou alternativou k řízkům z masa. Paní Radmila Matoušková připravuje řízky ze sírovce žlutooranžového, parazitické houby, která roste zejména na ovocných stromech a při správné přípravě je chutí i strukturou nerozeznatelná od kuřecího masa.
Ingredience
Plodnice sírovce nakrájejte na přijatelně velké kusy, tak aby se vám s ním dále dobře pracovalo. Používejte pouze mladé plodnice, které jdou snadno krájet nožem.
V hrnci s vodou připravte bujón z kostky a nakrájené plodnice v něm povařte. Vaření trvá zhruba 15 minut. Bujón by měl houbám dodat chuť.
Tip: Pokud máte sírovce přebytečné množství, uvařte jej v bujónu a uchovávejte v mrazničce, podobně jako kuřecí maso.
Kusy uvařeného sírovce obalte v trojobalu. Začněte hladkou moukou, následně pokračujte rozšlehaným vejcem a na konec strouhankou.
Obalené řízky smažte ve vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Podávejte například s vařeným bramborem anebo bramborovou kaší.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.