Rolovaný bílý chléb se sýrem feta - postup přípravy
Pokud vás již klasický chléb omrzel a hledáte inspiraci na domácí pečivo, upečte si netradiční rolované pečivo. Je plněné sýrem a nasekanou petrželkou, náplň lze však obměnit podle vaší chuti.
Na těsto
Dále
Do zadělávací mísy rozdrobte droždí, přidejte vlažné mléko, cukr a dvě lžíce mouky. Vše zamíchejte a přikryjte a počkejte, dokud se nerozeběhne kvásek. Do mísy poté přidejte crème fraîche, vodu, sůl, olej a mouku. Rukou nebo robotem těsto zpracovávejte, dokud není hladké a nelepí se. Poté mísu přikryjte a nechtě 30 minut kynout.
V misce si rozdrobte sýr feta na co nejmenší kousky. Nasekejte najemno zelenou petrželku a přimíchejte ji k sýru.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Z té první vyválejte na pomoučněném válu obdélníkovou placku. Vrchní stranu placky namažte polovinou množství změklého másla. Poté vezměte sýr s petrželku a půlku daného množství rozprostřete na vrchní část placky. Poté sýr za pomoci válečku vtlačte do těsta. To poté nakrájejte na stejně široké pruhy zhruba 4 centimetry široké.
Vezměte si kulatou formu s vysokými okraji, například dortovou. Vymažte ji máslem a vysypejte moukou. Poté si vezměte skleničku ze silného skla, jejíž vnější strany také namažte máslem a obalte v mouce. Skleničku dejte do středu formy a začněte na ni postupně namotávat pruhy těsta. Poté druhou polovinu těsta zpracujte stejně jako první, těsto nakrájejte na pruhy a pokračujte v namotávání.
Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte chléb po dobu cca 30 minut. Po vyjmutí z trouby ho nechte vychladnout. Následně ho vyjměte z formy, odstraňte skleničku a servírujte.