Rybí filé v tortille se sýrem a smetanou - postup přípravy
Rybí maso nezachutná každému. Je ale velmi zdravé a obsahuje řadu důležitých látek, které v jiných potravinách budete hledat jen stěží. Existuje ale několik receptů na rybí maso, které jej zaobalí do tolika jemných a lákavých chutí, že i odpůrci rybích pochoutek si vyžádají druhou porci. Třeba zapečené rybí filé se sýrem a smetanou je křupavé zvenčí a šťavnaté zevnitř tak a zaujme i toho nejnáročnějšího strávníka. I když světoví šéfkuchaři by přísahali na to, že ryba se sýrem dohromady nepatří, ta chuť je tak neodolatelná, že vám to vůbec nebude vadit.
Ingredience
Nejprve dejte marinovat cibuli. Oloupejte ji, opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli vložte do mísy a osolte špetkou soli. Přidejte 2 polévkové lžíce jablečného octa a 0,5 sklenice vroucí vody. Zamíchejte a nechejte stát zhruba 15 až 20 minut.
Po uplynutí doby cibuli slijte a polovinu jí vložte do misky mixéru. Přidejte hořčici, rozklepněte jedno vajíčko a přidejte tři lžíce olivového oleje a petrželku. Všechny suroviny společně rozmixujte do homogenní kořenité omáčky.
Omáčku nalijte do malé misky a přidejte 2 polévkové lžíce smetany, kterou do omáčky důkladně zapracujte. Rybí filety omyjte a osušte papírovou utěrkou. Rozkrájejte na porce požadované velikosti a vložte je do omáčky.
Rajčata umyjte, odstraňte stopku a nakrájejte je na tenké plátky. Tortilly nakrájejte na obdélníkové kusy a do jejich středu umístěte 2 – 3 plátky rajčat, na ně kousek ryby s trochou omáčky a navrch dozdobte cibulí. Takto připravené ryby složte do tortillového balíčku.
Pekáč vymažte olejem a vyskládejte dovnitř tortillové rybí balíčky. Rozklepněte zbylé vajíčko do misky, přidejte špetku soli a dvě lžíce smetany. Smíchejte metličkou a přidejte nahrubo strouhaný sýr. Směs znovu promíchejte a rozprostřete ji na povrch rybích balíčků.
Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a vložte zabalené rybky péct zhruba na půl hodiny zakryté alobalem. Pak alobal sundejte a dejte ještě 10 minut dopéct, aby sýr krásně zčervenal.
Po vytažení z trouby nechte pochoutku lehce zchladnout a podávejte s čerstvou zeleninou.