Rychlé cuketové placky se smetanovým dipem - postup přípravy
Rychlé cuketové placky jsou křupavé a šťavnaté. Můžete je připravit jako zdravější alternativu k tradičním bramborákům. Součástí receptu je lahodný smetanový dip.
Ingredience
Dip
Z omytých cuket odkrojte okraje, které nebudete potřebovat a zbytek zeleniny nastrouhejte na hrubém struhadle.
Z cukety vymačkejte maximum šťávy a ve větší míse zeleninu smíchejte s nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem.
Tip: Cuketovou šťávu nevylévejte. Můžete ji použít například k ochucení uvařené rýže.
Do směsi přidejte také najemno nakrájenou jarní cibulku, vejce, sůl, pepř, nasekaný kopr a mouku s kypřicím práškem do pečiva. Ingredience zamíchejte a ze vzniklé hmoty vytvářejte placky, které odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Rychlé cuketové placky pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Placky by měly být upečené dozlatova s načervenalým tónem.
Rychlé placky z cuket můžete nejen péct, ale také smažit na pánvi. V takovém případě je smažte v rozpáleném oleji, z každé strany, po dobu 3–5 minut.
Tip: V tomto případě usmažené placky odkládejte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk.
Než se placky upečou, připravte dip smícháním zakysané smetany, kopru, prolisovaného česneku, soli, pepře a nastrouhané salátové okurky.
Tip: Dipem můžete potřít vnitřní část placek, doplnit ho plátkem rajčete a placku zarolovat. Můžete ho ale podávat také v extra misce, aby do něj bylo možné placky namáčet.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Готовим дома