Rychlé domácí sušenkové střapce z máslového těsta - postup přípravy
Ať už chcete oživit své vánoční či všednodenní pečení, k oběma účelům se vám bude hodit super recept na jednoduché máslové sušenky ve tvaru střapců. Pokud je budete připravovat jen tak k čaji, můžete je nechat tak, jak jsou. Jestliže z nich budete chtít vyrobit sváteční cukroví, můžete je ozdobit třeba čokoládovou polevou sypanou stříbrnými cukrářskými perličkami.
Ingredience
Dvě vajíčka vyklepněte do hluboké misky, zasypejte je půlkou čajové lžičky soli, jednou lžičkou vanilkového cukru a klasickým krystalovým cukrem a vše vyšlehejte metličkou do hladké a mírně napěněné konzistence. Na kamnech nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte sto gramů másla a zašlehejte ho do oslazených vajíček.
Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva a obojí v několika dávkách prosejte přes jemné sítko do vaječné směsi. Každou dávku mouky dobře rozmíchejte. Jakmile začne těsto houstnout, pokračujte v hnětení rukama a vytvořte soudržné a nelepivé těsto.
Vyválejte z těsta válec a rozdělte ho na 12 či 13 kusů (zhruba po 50 gramech). Z každého zformujte dlouhou nudli a tu rozválejte válečkem na placku. V půlce ji podélně přehněte a stranu s ohybem po celé délce nakrojte tak, abyste vytvořili řadu zářezů spojených na spodní straně pár milimetry těsta. Takto připravený plátek stočte do růžičky a položte ji na plech vystlaný pečicím papírem. Stejným způsobem zformujte i zbylé množství těsta.
Plech se střapci vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu kolem 15 minut, dokud povrch sušenek krásně nezezlátne. Hotové sušenky nechte vychladnout, jejich povrch posypejte moučkovým cukrem anebo ho namočte v nějaké čokoládové polevě a zdobení, vyrovnejte na talíř a podávejte.