Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šachový jablečný koláč

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Šachový jablečný koláč - postup přípravy

Dezerty s ovocem jsou v našich končinách poměrně populární. Nejznámější jsou pochopitelně jablka, která jsou základem i tohoto koláče. Když se spojí s tvarohem, vznikne velmi výjimečná a chutná kombinace, kterou si musí každý zamilovat. Výsledkem je nejenom skvělá chuť, ale i velmi originální vzhled dezertu, který vypadá jako šachovnice.

Ingredience pro:
8 porcí

Základ

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:

Jako první, jak je zvykem i u jiných dezertů, se začíná těstem. Na něho je potřeba změklé máslo, které se důkladně vyšlehá ručním mixérem. Potom se k němu přidávají další ingredience, a to sůl a prášek do pečiva. Následně přichází čas na vajíčka, která se do směsi důkladně zašlehají. Následuje čas na cukr a mouku. V tuto chvíli už se těsto nemixuje, ale hněte se ručně v pevnou, ale nelepivou hmotu. Ta se zabalí do potravinové folie a nechá se odpočívat.




Když těsto odpočívá, je čas na náplň. Začíná se tvarohem, do kterého se přidá cukr, ale také zakysaná smetana a další ingredience. Vše se důkladně zamíchá v jednotnou, vláčnou a příjemně nadýchanou hmotu.

Druhá náplň je tvarohová. K nahrubo nastrouhaným jablkům se přidává skořice a také vanilin. Vše se opět co nejdůkladněji promíchá a nechá se odpočívat. I proto, že jablka pustí trochu šťávy, která by v dezertu mohla být nežádoucí.


Samotná příprava dezertu už je snadná. Základem je plech vyložený pečicím papírem, na který se položí vyválené těsto, do obdélníkového tvaru. Poté přichází na řadu vkládání náplní. Po lžících se na střídačku umístí vždy lžíce tvarohové náplně a lžíce jablečné náplně. Právě tato kombinace bude na moučníku připomínat šachovnici.

Následuje použití druhé poloviny těsta. I to se vyválí, stejným způsobem, jako v případě prvního. Vytvořený obdélníkový plát se následně položí na plech na vrstvu náplní. Vše se upraví tak, aby těsto zasahovalo až do okrajů a mělo všude, pokud možno, stejnou výšku. Těsto se potře rozšlehaným vejcem a je připraveno na pečení.

Trouba se následně rozehřeje na klasických 180 stupňů Celsia. Do těsta se udělá několik děr vidličkou a plech se může vložit do trouby, na dobu zhruba 30 minut. Ideálně do doby, než bude mít koláč správnou barvu. Potom ho stačí nechat vystydnout, nakrájet a servírovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů