Sekaná pečeně s delikátní omáčkou - postup přípravy
Sekaná pečeně je nedílnou součástí prakticky každé (nejen) české domácí kuchyně. Ačkoliv existuje celá řada nejrůznějších receptů, ten, který se objevil na Youtube kanále Recepty bez brepty, se řadí mezi ty nejpovedenější.
Ingredience
Cibuli nasekejte nadrobno, vsypte ji do misky a přidejte k ní jednu čajovou lžičku soli, trochu čerstvě mletého černého pepře, lžíci majoránky a malou lžičku drceného kmínu.. Do směsi prolisujte čtyři velké stroužky česneku (případně vícero menších) a přilijte 100 ml vody. Přidejte také dvě lžíce strouhanky, lžičku plnotučné hořčice a dvě vejce a všechny ingredience promíchejte do konzistence hustého těstíčka.
Kousek špeku nakrájejte na kostičky a rozehřejte je v pánvi na mírném ohni, aby pustily tuk a krásně zezlátly. Škvarečky z pánve vylovte děrovanou lžící a do vypečeného tuku z nich přihoďte nadrobno nasekané dvě zbylé cibule. Nechte je zpěnit a přidejte k nim 2 nebo 3 větvičky čerstvého tymiánu. Promíchejte a pokračujte ve smažení.
Do těstíčka přidejte vyškvařené škvarky špeku a mleté maso a rukama vše důkladně promíchejte. Ze vzniklé hmoty zformujte podlouhlou šišku, kterou po celém povrchu potřete trochou vody a důkladně ji tak uhlaďte. Na vršku šišky prstem vytvořte po celé délce prohlubeň.
Cibulovou směs z pánve vyklopte do pekáče a rozprostřete ji po celé ploše dna. Na toto lůžko položte vytvarovanou sekanou, podlijte ji 100 ml vody a do ní přidejte 2 bobkové listy. Pekáč zakryjte víkem a vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C, v níž nechte maso péct 50 minut.
Poté odklopte víko, zapněte horkovzdušný režim, teplotu zvyšte na 200 °C a nechte sekanou dopékat dalších 15 minut, aby na povrchu vznikla zlatavá kůrčička. Po dopečení sekanou vyjměte z pekáče a odložte ji stranou. Pekáč položte na sporák a výpek uvnitř přiveďte k varu.
Do vroucího výpeku přidejte polévkovou lžíci hořčice a za stálého míchání počkejte, dokud se s výpekem nespojí. Poté vše zaprašte lžící hladké mouky a pokračujte v míchání, dokud mírně nezezlátne. Nakonec přilijte 300 ml vody nebo vývar a pečlivě vzniklou jíšku promíchejte.
Omáčku v pekáči dochuťte solí a pepřem a na mírném ohni nechte 10 minut provařit. Poté ji propasírujte přes sítko, abyste se zbavili zbytku cibule a koření. Sekanou nakrájejte na plátky, položte je na talíř, podlijte ji připravenou omáčkou a podávejte nejlépe s vařeným bramborem a nakládanou zeleninou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty