Škvarkový závin s jablky, mákem a brusinkami - postup přípravy
Upečte si luxusní škvarkový závin s jablky, mákem a brusinkami namočenými v griotce, podle starého rodinného receptu paní Podolákové Burkartové. Doplňte ho kopečkem nadýchané šlehačky a vychutnejte si tento gurmánský klenot.
Škvarkové těsto
Jablečná náplň
Do nádoby nalijte vlažné mléko a smíchejte ho s dvěma lžičkami cukru. Poté do něj rozdrobte droždí, směs promíchejte a nechte vzejít kvásek.
Do větší mísy nasypte prosátou hladkou mouku, přidejte k ní dva žloutky, sůl a rozemleté škvarky. Poté do mísy přilijte vzešlý kvásek a vše pečlivě promíchejte.
Vypracujte hladké nelepivé těsto, které poté přendejte do mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě přibližně 50 minut.
Mezitím oloupejte omytá jablka, zbavte je jádřinců a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Do menší misky nasypte rozinky, sušené brusinky a zalijte je griotkou. Poté je nechte stát alespoň 30 minut.
Vykynuté těsto přendejte na pracovní plochu a rozdělte ho na 3 stejné díly. Jednotlivá těsta rozválejte a posypte je nastrouhanými jablky. Pokud chcete záviny menší, rozdělte těsto na 4 díly.
Jablka posypte cukrem a skořicí dle chuti. Rozinky a brusinky slijte a přidejte je k jablkům. Těsto poté srolujte a konce zahněte dospodu.
Tento postup opakujte i u zbylých dvou těst a nechte je ještě chvíli kynout. Poté je přendejte na plech a potřete je rozšlehaným vejcem s mlékem.
Plech vložte do předehřáté trouby na 180 °C a záviny pečte přibližně 30–45 minut, podle velikosti těsta. Poté je vyjměte a nechte je zcela vychladnout.
Hotový závin nakrájejte a servírujte ho posypaný moučkovým cukrem s porcí nadýchané šlehačky či vanilkové zmrzliny.
Tip: 50 g škvarků můžete nahradit 50 g sádla
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.