Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Škvarkový závin s jablky, mákem a brusinkami

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Škvarkový závin s jablky, mákem a brusinkami - postup přípravy

Upečte si luxusní škvarkový závin s jablky, mákem a brusinkami namočenými v griotce, podle starého rodinného receptu paní Podolákové Burkartové. Doplňte ho kopečkem nadýchané šlehačky a vychutnejte si tento gurmánský klenot.

Ingredience pro:
3 kusy
+ -

Škvarkové těsto

Jablečná náplň

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Do nádoby nalijte vlažné mléko a smíchejte ho s dvěma lžičkami cukru. Poté do něj rozdrobte droždí, směs promíchejte a nechte vzejít kvásek.

2. KROK

Do větší mísy nasypte prosátou hladkou mouku, přidejte k ní dva žloutky, sůl a rozemleté škvarky. Poté do mísy přilijte vzešlý kvásek a vše pečlivě promíchejte.

3. KROK

Vypracujte hladké nelepivé těsto, které poté přendejte do mísy, přikryjte ho utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě přibližně 50 minut.

4. KROK

Mezitím oloupejte omytá jablka, zbavte je jádřinců a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Do menší misky nasypte rozinky, sušené brusinky a zalijte je griotkou. Poté je nechte stát alespoň 30 minut.

5. KROK

Vykynuté těsto přendejte na pracovní plochu  a rozdělte ho na 3 stejné díly. Jednotlivá těsta rozválejte a posypte je nastrouhanými jablky. Pokud chcete záviny menší, rozdělte těsto na 4 díly.

6. KROK

Jablka posypte cukrem a skořicí dle chuti. Rozinky a brusinky slijte a přidejte je k jablkům. Těsto poté srolujte a konce zahněte dospodu.

7. KROK

Tento postup opakujte i u zbylých dvou těst a nechte je ještě chvíli kynout. Poté je přendejte na plech a potřete je rozšlehaným vejcem s mlékem.

8. KROK

Plech vložte do předehřáté trouby na 180 °C a záviny pečte přibližně 30–45 minut, podle velikosti těsta. Poté je vyjměte a nechte je zcela vychladnout.

9. KROK

Hotový závin nakrájejte a servírujte ho posypaný moučkovým cukrem s porcí nadýchané šlehačky či vanilkové zmrzliny.

10. KROK

Tip: 50 g škvarků můžete nahradit 50 g sádla 

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů