Sladké croissanty z jemného těsta - postup přípravy
A proč tento recept na croissanty? Protože jsou jednoduché, rychlé a velmi chutné. Tento druh domácího sladkého pečiva se totiž v domácnosti nikdy neztratí. Můžete ho snadno využít jako skvělou svačinu na cesty či pro děti do školy, nebo jako báječnou a voňavou snídani spolu s nějakou dobrou ovocnou pomazánkou a hrnkem kakaa. Připravují se jen ze čtyř ingrediencí a jsou extrémně nadýchané a chutné.
Ingredience
Návod na přípravu:
Mléko lehce zahřejte, aby bylo vlažné a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci mouky, zamíchejte a nechte stát asi 10 minut, než se na povrchu směsi začnou vytvářet bublinky. Pak kvásek přelijte do mísy, přidejte k němu změklé máslo a společně utřete do hladké hmoty. K té pak přisypávejte mouku tak dlouho, dokud nezískáte pevné a tvarovatelné těsto. Zadělejte ho rukama či vhodným nástrojem tak, aby se přestalo lepit na stěny mísy a vložte ho alespoň na hodinu do ledničky.
Když těsto vyjmete z lednice, vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte ho na dvě části a z každé z nich vyválejte tenčí kulatou placku. Každou z nich s pomocí kráječe na pizzu či jiného vhodného nástroje rozdělte na malé trojúhelníčky (mělo by jich být asi 16), posypejte je cukrem a od široké základny je zarolujte do tvaru rohlíčků.
Dejte si troubu předehřát na 200 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Vrcholky croissantů namočte do cukru a vyskládejte je na plech. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud jejich povrch nezezlátne a cukr se nerozpustí.
Po dopečení croissanty nechte vychladnout a podávejte nejlépe ihned po upečení. Lahodné ale zůstanou i déle, takže si je s sebou bez obav můžete vzít na cesty.
Pokud byste chtěli rohlíčky trochu ozvláštnit, můžete do nich zabalit nějakou dobrou náplň, například sekané ořechy nebo marmeládu.
Dobrou chuť.