Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sladké croissanty z jemného těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Sladké croissanty z jemného těsta - postup přípravy

A proč tento recept na croissanty? Protože jsou jednoduché, rychlé a velmi chutné. Tento druh domácího sladkého pečiva se totiž v domácnosti nikdy neztratí. Můžete ho snadno využít jako skvělou svačinu na cesty či pro děti do školy, nebo jako báječnou a voňavou snídani spolu s nějakou dobrou ovocnou pomazánkou a hrnkem kakaa. Připravují se jen ze čtyř ingrediencí a jsou extrémně nadýchané a chutné.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Návod na přípravu:

Mléko lehce zahřejte, aby bylo vlažné a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžíci mouky, zamíchejte a nechte stát asi 10 minut, než se na povrchu směsi začnou vytvářet bublinky. Pak kvásek přelijte do mísy, přidejte k němu změklé máslo a společně utřete do hladké hmoty. K té pak přisypávejte mouku tak dlouho, dokud nezískáte pevné a tvarovatelné těsto. Zadělejte ho rukama či vhodným nástrojem tak, aby se přestalo lepit na stěny mísy a vložte ho alespoň na hodinu do ledničky.




Když těsto vyjmete z lednice, vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte ho na dvě části a z každé z nich vyválejte tenčí kulatou placku. Každou z nich s pomocí kráječe na pizzu či jiného vhodného nástroje rozdělte na malé trojúhelníčky (mělo by jich být asi 16), posypejte je cukrem a od široké základny je zarolujte do tvaru rohlíčků.


Dejte si troubu předehřát na 200 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Vrcholky croissantů namočte do cukru a vyskládejte je na plech. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, dokud jejich povrch nezezlátne a cukr se nerozpustí.

Po dopečení croissanty nechte vychladnout a podávejte nejlépe ihned po upečení. Lahodné ale zůstanou i déle, takže si je s sebou bez obav můžete vzít na cesty.

Pokud byste chtěli rohlíčky trochu ozvláštnit, můžete do nich zabalit nějakou dobrou náplň, například sekané ořechy nebo marmeládu.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů