Sladké kynuté pletence - postup přípravy
Kynuté pletence s rozinkami a plátky mandlí jsou skvělou tradiční dobrotou, kterou můžete potěšit své blízké během Velikonoc i mimo ně. Nadýchané sladké pečivou s jemnou chutí rozinek podle receptu od paní Katky Sojkové vám určitě zachutná.
Ingredience
Mléko zahřejte, aby bylo teplé, ale ne horké. Půl kostky čerstvého droždí smíchejte s jednou čajovou lžičkou cukru a vytvořte hladkou kašičku. Přilijte k ní 100 ml teplého mléka, promíchejte a nechte směs asi 15 minut stát, dokud se na hladině nezačne tvořit pěna.
Rozinky spařte vroucí vodou. Slijte ji, nahraďte ji novou teplou vodou a nechte rozinky nasáknout, aby změkly a byly v pečivu vláčnější.
Hladkou i polohrubou mouku prosejte přes sítko do misky, přilijte k ní kvásek, zbylé mléko, rostlinný olej, vaječný žloutek a oba druhy cukru. Přisypejte také citrónovou kůru a rozinky, které předem slijte, jemně vymačkejte, nechte okapat a v čisté bavlněné či papírové utěrce je co nejlépe osušte od přebytečné vlhkosti.
Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které vložte do mísy, zakryjte ho utěrkou a nechte ho asi 1 hodinu kynout. Po vykynutí z těsta vymačkejte vzduchové bubliny a rozdělte ho na šest kousků, které odložte je na tácek a zakryjte je utěrkou, aby nevysychaly.
Odeberte jeden kousek těsta, rozdělte ho na tři stejné díly a z každého vyválejte dlouhý pruh. Na konci všechny tři spojte dohromady, upleťte z nich klasický cop a spojte ho do kroužku. Tímto způsobem zpracujte všechny ostatní kousky těsta.
Hotové pletence vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vajíčkem s kapkou mléka a posypejte plátky mandlí. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a nechte pletence péct asi 30 minut dozlatova. Po dopečení je nechte úplně vychladnout a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.