Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sladké plněné croissanty z vrstveného kynutého těsta

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Sladké plněné croissanty z vrstveného kynutého těsta - postup přípravy

Připravit klasické croissanty tak, aby měly přesně tu pravou strukturu a konzistenci, není sice úplně těžké, ale vyžaduje to ten správný postup. A přesně ten vám nyní přinášíme.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do hluboké mísy nalijte vlažnou vodu a mléko, vsypte do něj cukr a sušené droždí a vše promíchejte. Nechte směs 15 minut v teple stát, dokud se na povrchu nezačne vytvářet pěna. V tu chvíli přidejte do směsi 2 vejce, sůl a rostlinný olej a vše důkladně metličkou prošlehejte dohladka. Nakonec přisypejte hladkou mouku a vypracujte hladké a pružné těsto. Zformujte z něj kouli a v zakryté míse ji nechte 1 hodinu kynout.

2. KROK

Vykynuté těsto rukama propracujte a vytvarujte z něj dlouhý váleček, který rozkrájejte na 10 stejně velkých kousků. Z každého z nich zformujte kouli, na lehce pomoučněné pracovní ploše ji mírně rozplácněte a vyválejte na tenký, kulatý plát.

3. KROK

Celou plochu těstového plátu potřete rozpuštěným máslem. Poté rozválejte druhý kousek těsta a plát položte na ten první a opět povrch potřete máslem. Tímto způsobem vyskládejte na sebe všechny kousky těsta. Když je stoh těsta hotov, posypejte povrch trochou mouky a válečkem jej rozválejte do velkého kruhu, který připomíná korpus na pizzu.

4. KROK

Kráječem na pizzu rozkrájejte těsto na 16 trojúhelníků. V polovině základny trojúhelníků vytvořte asi 1 cm zářez. Doprostřed základny k okraji zářezu položte lžičku karamelizovaného kondenzovaného mléka a zabalte ji do těsta směrem od základny ke špici, čímž vytvoříte charakteristický tvar croissantu.

5. KROK

Hotové croissanty vyskládejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, jejich povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte plech do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 30 minut, dokud croissanty na povrchu krásně nezezlátnou. Po dopečení je nechte zchladnout na mřížce, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů