Sladké plněné croissanty z vrstveného kynutého těsta - postup přípravy
Připravit klasické croissanty tak, aby měly přesně tu pravou strukturu a konzistenci, není sice úplně těžké, ale vyžaduje to ten správný postup. A přesně ten vám nyní přinášíme.
Ingredience
Do hluboké mísy nalijte vlažnou vodu a mléko, vsypte do něj cukr a sušené droždí a vše promíchejte. Nechte směs 15 minut v teple stát, dokud se na povrchu nezačne vytvářet pěna. V tu chvíli přidejte do směsi 2 vejce, sůl a rostlinný olej a vše důkladně metličkou prošlehejte dohladka. Nakonec přisypejte hladkou mouku a vypracujte hladké a pružné těsto. Zformujte z něj kouli a v zakryté míse ji nechte 1 hodinu kynout.
Vykynuté těsto rukama propracujte a vytvarujte z něj dlouhý váleček, který rozkrájejte na 10 stejně velkých kousků. Z každého z nich zformujte kouli, na lehce pomoučněné pracovní ploše ji mírně rozplácněte a vyválejte na tenký, kulatý plát.
Celou plochu těstového plátu potřete rozpuštěným máslem. Poté rozválejte druhý kousek těsta a plát položte na ten první a opět povrch potřete máslem. Tímto způsobem vyskládejte na sebe všechny kousky těsta. Když je stoh těsta hotov, posypejte povrch trochou mouky a válečkem jej rozválejte do velkého kruhu, který připomíná korpus na pizzu.
Kráječem na pizzu rozkrájejte těsto na 16 trojúhelníků. V polovině základny trojúhelníků vytvořte asi 1 cm zářez. Doprostřed základny k okraji zářezu položte lžičku karamelizovaného kondenzovaného mléka a zabalte ji do těsta směrem od základny ke špici, čímž vytvoříte charakteristický tvar croissantu.
Hotové croissanty vyskládejte vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, jejich povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte plech do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 30 minut, dokud croissanty na povrchu krásně nezezlátnou. Po dopečení je nechte zchladnout na mřížce, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Videopostup krok za krokem