Sladké rohlíky neboli loupáky - postup přípravy
Loupáky jsou dlouhá desetiletí hitem školních svačin. Pokud byste měli rádi kontrolu nad jejich složením a zároveň radost z vlastní práce, upečte si doma své vlastní loupáky, třeba podle receptu od paní Jany Šulcové.
Ingredience
Mléko zahřejte, aby bylo vlažné, ale ne horké. Rozdrobte do něho 30 gramů čerstvého droždí (anebo použijte 10 g sušeného droždí), přidejte trochu cukru, promíchejte a nechte 15 minut stát, dokud se kvasnice neaktivují a na hladině směsi se nezačne vytvářet pěna.
Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní špetku soli, jedno vejce a změklé máslo. Přilijte aktivovaný kvásek a zadělejte pružné a nelepivé těsto, které zformujte do bochánku a v míse zakryté kusem přilnavé fólie. Poté ho nechte v teple 60 minut kynout.
Po vykynutí těsto trochu propracujte, rozdělte ho na 4 díly a ty rozválejte na kulaté placky. Pláty těsta rozkrájejte kráječem na pizzu na trojúhelníčky, které stočte směrem od základny k cípu do tvaru rohlíků. Ty vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte dalších asi 20 minut nakynout.
Do misky vyklepněte druhé vajíčko, rozšlehejte ho a potřete jím povrch každého loupáku. Poté je posypejte mákem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu kolem 15 až 20 minut. Po dopečení nechte loupáky vychladnout a podávejte, jak jste zvyklí.