Sladkokyselá čalamáda z 5 druhů zeleniny - postup přípravy
Díky Youtube kanálu Vaříme s Mozkem můžete mít čerstvou zeleninu stále po ruce. Sladkokyselá čalamáda poslouží jako salát nebo jako osvěžující příloha k masu.
Ingredience
Zelí omyjte, odstraňte z něj košťál a nakrájejte ho na tenké proužky, které vložte do větší mísy. Následně nakrájejte cibuli na půlkolečka a kapii na proužky. Zeleninu přidejte do mísy k zelí.
Poznámka: Před krájením z kapie odstraňte semeník.
Do mísy vmíchejte oloupanou mrkev nastrouhanou nahrubo, křen nastrouhaný najemno a všechny ingredience důkladně zamíchejte. Zeleninu ochuťte cukrem, octem, olejem, solí, hořčičným semínkem, mletým pepřem a znovu ji promíchejte. Pokrm poté nechte 1 hodinu odpočívat, dokud nepustí šťávu.
Zeleninu i se šťávou rovnoměrně rozdělte do sterilizovaných sklenic a utlačte ji ke dnu. Sklenice uzavřete sterilizovanými víčky a vložte je do hrnce tak, aby se jejich stěny vzájemně nedotýkaly.
Poznámka: Sterilizace sklenic i víček je nutná, aby pokrm neznehodnotily bakterie.
Zalijte je vodou až po víčko, přiveďte k varu a následně vařte 20 minut.
Tip: Pokud nechcete, aby sklenice při varu tloukly o dno, pokryjte ho čistou utěrkou.
Po uvaření sklenice se sladkokyselou čalamádou vyjměte z hrnce a nechte je volně vychladnout.
Tip: Zeleninu můžete podávat jako salát, ale také jako přílohu k masu nebo doplněk k pečivu.
Čalamádu skladujte na temném a chladném místě. Po jejím otevření, ji skladujte v lednici a spotřebujte ji co nejdříve.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem