Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slaný koláč s cibulí

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Slaný koláč s cibulí - postup přípravy

Koláče nemusí být nutně jenom sladké. Existují také slané varianty. A  tento konkrétní slaný koláč mezi ně patří. Náš recept vás provede jeho přípravou, která zaujme svou jednoduchostí. A výsledek? Ten pozitivně překvapí svou chutí. Jdeme na to.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Připravte si těsto

Základem na slaný koláč s cibulí je samozřejmě těsto. Jako první dejte do mísy cukr, droždí a mléko. Zamíchejte a dejte na teplé místo vykynout. A to nejméně na 30 minut. Během této doby vzejde takzvaný kvásek.




Do kvásku přidáte ostatní ingredience a těsto důkladně zpracujete. Když je hotovo, uplácejte z něho bochánek, dejte ho do mísy a znovu na teplé místo. Tentokrát asi na 60 minut. Během této doby těsto nakyne tak, že dokáže zdvojnásobit svůj objem.

Těsto na plechu

Když je těsto hotové, dejte ho na plech. Vytvarujte ho válečkem na potřebné rozměry tak, aby bylo všude stejně vysoké. Doporučujeme použít klasický obdélníkový plech, který si před tím vyložte pečicím papírem. Vaše těsto na něho opatrně přesuňte a v případě potřeby ho ještě dotvarujte.


Na vrch všechny ingredience

Když máte připravené těsto, nachystejte posypku. Jako první potřete celé těsto bohatou vrstvou smetany, kterou můžete před použitím lehce rozšlehat. Dále nakrájejte slaninu a cibuli a obojím váš slaný koláč posypejte. Tímto krokem jste udělali vše potřebné k přípravě.

Upečte v troubě

Poslední krok už je celkem jednoduchý, jelikož jím je pečení. A to v troubě, která by měla být rozehřátá na teplotu 180 stupňů. Při této teplotě pečte ve střední poloze po dobu asi 20 minut. Následně slaný koláč vyndejte, nakrájejte a ještě teplý konzumujte. Skvěle však chutná i ve chvíli, kdy je studený. Můžete zkusit obě varianty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů