Smažená rýže - postup přípravy
Smažená rýže patří už ke klasickým pokrmům východní asijské kuchyně, které se v českých končinách během posledního desetiletí úspěšně zabydlel. Nejrůznější varianty smažené rýže s masem, zeleninou a dalšími přísadami, lahodně ovoněné kořením východu si právem získaly naše srdce. Pokud po smažené rýži zatoužíme, není nutné se ihned poohlížet po asijské restauraci, velmi dobře si ji totiž můžeme připravit i sami doma. Přidat do ní přitom lze prakticky cokoliv. Představíme vám základní recept na smaženou rýži s vajíčkem, kterou můžete využít pro své další kulinářské experimenty.
Ingredience
Rýži vložte do osolené vody a uvařte ji do poloměkka. Pokud chcete, můžete ji namísto vaření podusit, podle toho, na co jste zvyklí a čemu dáváte přednost. Rýži byste měli připravovat zhruba 10 minut.
Mezitím si oloupejte dvě cibule, překrojte je na poloviny a nakrájejte ji na tenké proužky. Umyjte a očistěte také mrkev a nakrájejte ji na tenké dlouhé proužky.
Na kamnech rozehřejte pánev s trochou olivového oleje a když je horká, vsypte na ni pokrájenou cibuli a osmahněte ji, až zesklovatí. V tu chvíli přidejte na pánev také mrkev a smažte dalších pár minut. Pak do pánve nasypejte uvařenou rýži, přidejte sůl, pepř a mletý zázvor a vše důkladně promíchejte. Přiklopte pokličkou a smažte dalších 5 až 7 minut, aby rýže úplně změkla.
Vajíčka vyklepněte do misky a lehce je rozšlehejte vidličkou. Pak je vlijte do pánve s rýží a důkladně rozmíchejte. Když vajíčko ztuhne, odstavte rýži z ohně a ještě čerstvou podávejte.
Pokrm můžete vylepšit tak, že do něho přidáte osmažené kousky kuřecího masa a případně také naklíčené fazolky mungo a další zeleninu, které pokrmu dodají svěžest a cenné vitamíny.
Přejeme vám hodně zábavy při vaření a hlavně dobrou chuť.