Smažené salámové placky z kefírového těsta se sýrem - postup přípravy
Vajíčko, kefír a mouka. To je základ jednoduchých smažených placek, které jsou pro kuchaře něco jako bílé plátno pro malíře. Tyto placky se totiž dají zpracovat na spoustu nejrůznějších způsobů a přidat se do nich dá prakticky cokoliv. Jedním z takových zdařilých kousků jsou tyto placky plněné salámem a strouhaným sýrem. Je to mňamka!
Ingredience
Salám a sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Zelenou cibulku a kopr opláchněte pod vodou, osušte papírovými utěrkami a nasekejte na drobno.
Do misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte pepř, sůl a cukr a šlehejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Pak přidejte kefír a znovu promíchejte. Když je směs hladká, začněte po částech přimíchávat do těsta hladkou mouku a pak prášek do pečiva.
Nakonec do těsta přimíchejte salám, strouhaný sýr, nasekané bylinky a dvě polévkové lžíce olivového oleje. Míchejte tak dlouho, dokud nevytvoříte hustou homogenní směs.
Na kamnech rozehřejte pánev a její dno jemně pomažte olejem. Lžící odeberte trochu těsta, vyklopte ho na horkou pánev a urovnejte ho do tvaru slabé placky. Přiklopte pokličkou a smažte asi 2 až 3 minuty dozlatova. Pak odklopte, placku opatrně otočte na druhou stranu, přiklopte zpátky pokličkou a dopékejte další 2 nebo 3 minuty.
Stejným způsobem pak pokračujte i se zbylým množstvím těsta.
Hotové placky nechte mírně zchladnout a ihned podávejte jako chutnou večeři či snídani. Chutné jsou placky i po vychladnutí, takže je můžete připravit na výlet jako lahodnou svačinu.
Dobrou chuť.