Smažený bramborový šnek s balkánským sýrem a česnekem - postup přípravy
Chutná snídaně či svačina na cesty z bramborového těsta s čerstvými bylinkami a balkánským sýrem nikdy nezklame. Je voňavá, lahodná a báječně přenosná. Pokud chcete udělat radost svým blízkým, anebo připravit neotřelé pohoštění na party či na posezení s přáteli, pak jsou tyto bramborové šneky přesně to, co hledáte.
Ingredience
Brambory oloupejte a v osolené vodě uvařte doměkka. Slijte, nechte vychladit a vložte do hluboké misky.
Balkánský sýr nakrájejte na malé proužky a přihoďte je do mísy k bramborám. Obojí pak drtičem rozmělněte na jednolitou vláčnou kaši.
Očistěte cibuli a nastrouhejte ji na jemném struhadle do misky k bramborové hmotě. Oloupejte dva stroužky česneku a prolisujte ho do směsi.
Do malé misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho vidličkou a přidejte ho do mísy k ostatním surovinám. Nakonec přilijte tři lžíce mléka, dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem, na zahuštění přisypejte čtyři polévkové lžíce bramborového škrobu.
Zelenou petrželku umyjte a osušte a nasekejte ji najemno. Totéž udělejte se zelenou cibulkou a obojí přisypejte do mísy s ingrediencemi. Vařečkou pak všechno promíchejte a zadělejte hutné jednolité těsto.
Bramborovou hmotu naplňte do cukrářského sáčku a odstřihněte růžek.
Na kamnech rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje. Když je horký, ze zdobicího sáčku vytlačte do pánve bramborové těsto do tvaru spirály zhruba o pěti otáčkách (velikost šneků si můžete dle chuti přizpůsobit).
Smažte bramborové šneky z obou stran několik minut, dokud těsto neztuhne a nezezlátne a čas od času jimi na pánvičce pohněte, aby se nezačaly připalovat ke dnu.
Když jsou šneky ze všech stran zlatavé a propečené, vyjměte je z pánve a nechte na papírových utěrkách okapat od přebytečného oleje. Na pánev pak vytlačte další šneky a pokračujte ve smažení stejným způsobem i se zbytkem těsta.
(Druhá možnost je vytvořit šneky předem na čtverečky pečicího papíru a i s ním je pak vložit do horkého oleje, přičemž při otočení šneků pak papír stáhnete dolů. Je to sice pracnější o stříhání papíru, zato však máte jistotu, že se vám šneky povedou přesně takové, jaké chcete.)
Dobrou chuť.