Smetanová pomazánka s okurkou - postup přípravy
Zbyl vám v lednici kefír a zakysaná smetana? Pokud hledáte způsob, jak je zužitkovat nějakým zajímavým a lahodným způsobem, pak pro vás máme návod na báječnou okurkovou pomazánku ze smetanového sýra, který vyrobíte kombinací dvou výše zmíněných surovin. Tak trochu připomíná tzatziki a je naprosto skvělá. Její příprava je navíc pravá a nefalšovaná kulinářská zábava!
Ingredience
Do misky nalijte kefír a přidejte k němu zakysanou smetanu. Směs osolte jednou lžičkou soli a důkladně promíchejte.
Připravte si velký cedník a misku, do které se tento cedník vejde. Kromě toho pak ještě asi pět vrstev jemné gázy nebo podobné tkaniny. Tu vložte do cedníku a vyklopte na ni směs kefíru a smetany.
Zavažte smetanovou směs do uzlíku a zavěste jej nad misku či talíř po dobu 1 až 2 hodin, během kterých z hmoty bude odkapávat syrovátka.
Po dvou hodinách vložte gázový uzlíček do cedníku v míse, na vrch uzlíku položte nějaký předmět, který bude na hmotu tlačit a lisovat ji. Může to být hrnec naplněný vodou nebo talíř, na který položíte plnou láhev nebo cokoliv podobného, co máte zrovna při ruce. Takto umístěte cedník se směsí do lednice na jeden až dva dny.
Po uplynutí této doby vyndejte smetanovou směs z lednice a rozbalte ji z gázového uzlíčku. Zjistíte, že se vám z hmoty stal hutný smetanový sýr. Ten tedy vyklopte do misky, v níž budete připravovat pomazánku a na chvíli se věnujte zelenině.
Okurky umyjte a osušte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Můžete je předtím i oloupat, ale není to nutné. Z nastrouhaných okurek buďto rukou nebo s pomocí čisté bavlněné utěrky vyždímejte co nejvíce vody se vám podaří. Přebytečná voda by totiž narušila výslednou strukturu pomazánky. Vodu z okurek však nevyhazujte, můžete ji použít jako lahodný a osvěžující nápoj.
Okurky přidejte k sýru spolu s jemně nasekaným koprem, prolisovaným česnekem, mletým černým pepřem a dvěma lžícemi olivového oleje. Dobře promíchejte a podávejte namazané na čerstvé a křupavé bagetě.