Smetanová zelná polévka - postup přípravy
Smetanová zelňačka je velmi hustá a sytá, a přitom chutná naprosto báječně. Vyzkoušejte osvědčený bezmasý recept, o nějž se s námi podělila paní Lenka Sedláčková.
Ingredience
Hlávkové zelí rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte ho na tenké nudličky (skvěle k tomu může posloužit klasická škrabka na zeleninu, díky níž budou nudličky opravdu tenké, jak se sluší a patří). Zelí vložte do hrnce, přidejte trochu soli a kmínu, zalijte ho vodou a nechte ho vařit do poloměkka.
Mezitím očistěte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Ty poté vsypte k povařenému zelí a nechte vše společně dovařit doměkka. V malé pánvičce rozehřejte trochu másla a opražte v něm jednu nebo dvě lžíce hladké mouky do světle zlatavé barvy.
Když je jíška hotová, přidejte k ní do pánve naběračku vody z hrnce s vařenou zeleninou a důkladně ji v jíšce rozmíchejte. Vzniklou kaši za stálého míchání vlijte do hrnce. Zahuštěnou polévku nechte ještě asi 10 minut provařit.
Do polévky přilijte mléko a smetanu. Dochuťte ji octem, lžičkou cukru, popřípadě ještě trochou soli a přihoďte nadrobno nasekanou petrželku. Podávejte s čerstvým pečivem.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.