Snadný překládaný chléb - postup přípravy
Pečení domácího chleba je snadné i obtížné zároveň. Kdo to už někdy zkoušel, nejspíš nám dá za pravdu. Jednou je těsto příliš řídké a při pečení se doslova „rozplizne“. Jindy je zase chléb příliš hutný a málo provzdušněný. Pokud s pečením teprve začínáte, anebo hledáte nový a osvědčený recept, vyzkoušejte tento. Kouzlo není v surovinách, ale ve způsobu zacházení s těstem.
Ingredience
Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko, přidejte k ní sušené droždí a lžičku soli a všechny suché přísady dobře promíchejte. Uprostřed mísy udělejte důlek a přilijte do něj 400 ml teplé (ale ne horké) vody. Vše dobře promíchejte a zadělejte hutné a lepivé těsto. Mísu s těstem zakryjte fólií a utěrkou nechte ho 1 hodinu v teple kynout.
Namočte si ruce a vykynuté těsto vytáhněte do výšky a přeložte ho do středu (viz video). Opakujte překládání asi čtyřikrát až šestkrát. Mísu s těstem znovu zakryjte a nechte ho další 1 hodinu kynout. Poté ho vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, posypejte ho moukou i na povrchu a rukama ho rozprostřete do široké placky.
Placku stočte podélně do roličky a oba konce přehněte nahoru. Zamačkejte všechny spoje a těsto rukama několikrát podeberte a načechrejte ho. Průběžně ho posypávejte moukou.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem, ten posypejte hladkou moukou a položte na něj těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte ho ještě 15 minut stát a kynout. Poté ostrým nožem vytvořte na povrchu bochníčku zářez a vložte těsto do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 40 minut.