Špikovaná vepřová kýta s bramborami - postup přípravy
Pochutnejte si na špikované vepřové kýtě, podle snadného receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem. Maso je šťavnaté, křehké a ideální ke slavnostnímu obědu.
Základ
Příloha
Cibuli s česnekem nakrájejte nadrobno a ingredience vložte do pekáče s vývarem. Přidejte hořčici a vše zamíchejte.
Do směsi vmíchejte kuličky jalovce, drcený kmín, sušený tymián a pokračujte s přípravou masa. To propíchněte nožem na několika místech a vytvořené otvory vyplňte kousky špeku.
Tip: Aby se vám se špekem lépe pracovalo, před použitím ho vložte na 30 minut do mrazáku.
Maso ochuťte solí a pepřem, ze všech stran a vložte ho do pekáče, který zakryjte. Špikovanou vepřovou kýtu pokapejte olejem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 2 hodin.
Tip: Během pečení pokrm kontrolujte. Je důležité, aby byla tekutina stále v pekáči. V případě, že by se vypařovala, podlijte maso vodou nebo vývarem, bude-li k dispozici.
Po dvou hodinách pečení přidejte do pekáče oloupané plátky brambor, které osolte a pokapejte olejem. Pokrm podlijte trochou vody a pečte ho, zakrytý, dalších 30 minut. Následně pekáč odkryjte a pokračujte v pečení ještě 15 minut.
Tip: Vepřovou kýtu podávejte nakrájenou na plátky, společně s bramborami. Ty polijte trochou výpeku. Můžete je také posypat trochou nasekané petrželky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem