Štafetková roláda - postup přípravy
Jednoduchou, ale velmi dobrou štafetkovou roládu snadno připravíte podle receptu, který nám poskytla paní Andy Chudobová. Ta se s námi podělila i o tip, jak její chuť vylepšit – stačí do krému přidat vaječný koňak.
Na těsto
Na krém
Bílky s cukrem dejte do mísy a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Poté do něho postupně vmíchávejte mouku a namleté ořechy, ale tak, aby těsto zůstalo nadýchané. Rovnoměrně ho rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
Vložte plech do předem rozehřáté trouby na 180 °C a pečte 10 až 15 minut, těsto musí zrůžovět. Poté plát i s papírem stočte do rolády a nechte vychladnout.
Uvařte puding v mléce a nechte ho vychladnout. Vyšlehejte máslo s cukrem a poté do něj postupně přidávejte uvařený pudink. Následně zašlehejte mletou kávu a na závěr vaječný koňak (můžete vynechat). Množství cukru, kávy a koňaku si můžete upravit dle chuti.
Rozbalte plát těsta. Jednu jeho stranu namažte krémem, ale ne až zcela ke krajům, protože by se jinak špatně rolovalo. Trošku krému si můžete odložit na zdobení. Poté korpus stočte do rolády a dejte ztuhnout do lednice. Roládu na závěr ozdobte dle libosti – například zbylým krémem, čokoládovou polevou a sekanými oříšky.