Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Štafetková roláda s vanilkovým krémem a čokoládou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Štafetková roláda s vanilkovým krémem a čokoládou - postup přípravy

Krásná a chutná roláda jako od profesionálního cukráře podle receptu od paní Dagmar Kazdové ozdobí každou slavnostní tabuli a udělá radost i namísto klasického narozeninového dortu. Je totiž báječná, a když si vyhrajete se zdobením, vaši hosté nebudou šetřit obdivnými pohledy a pochvalami. Jako bonus si přičtěte to, že je příprava této rolády mnohem snazší, než se na první pohled může zdát. Zvládne ji tak i odvážný začátečník.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvařte podle návodu hustý pudink a nechte ho vychladnout. Mletou kávu spařte vroucí vodou a nechte ji odstát. Změklé máslo vyšlehejte do hladkého krému, do nějž postupně v několika dávkách zapracujte vychladlý pudink, uvařenou kávu bez lógru a rum.

2. KROK

Vaječné bílky vyšlehejte spolu s cukrem do tuhého sněhu, do něhož jemnými krouživými pohyby stěrkou vmíchejte mleté ořechy a hladkou mouku. Výsledné těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem do rovnoměrné vrstvy a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct asi 10 minut dozlatova. Po upečení horký korpus stáhněte z plechu spolu s pečicím papírem a stočte ho do pevné rolády. Zajistěte ji, aby se nerozbalovala, a takto jej nechte úplně vychladnout.

3. KROK

Vychladlý korpus opatrně rozviňte, sloupněte z něj pečicí papír a potřete ho máslovým krémem. Část krému si můžete nechat stranou na ozdobení hotové rolády. Potřený korpus znovu sviňte do rolády a dejte ji do lednice alespoň na 1 hodinu ztuhnout.

4. KROK

Pro přípravu polevy rozpusťte ve vodní lázni čokoládu spolu s plátkem másla silným kolem 1 cm. Voda nesmí vřít. Do výsledné taveniny přilijte plnotučnou smetanu. Vše promíchejte do hladké, tmavé a lesklé hmoty. Tou přelijte vychlazenou roládu tak, abyste vytvořili ozdobné cákance a vraťte ji zpátky do lednice, aby čokoláda ztuhla. Nakonec naplňte zdobicí sáček odloženým krémem a vytvořte na povrchu rolády zdobení. Opět jej nechte ztuhnout v lednici a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů