Staročeské kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou - postup přípravy
Sladké knedlíky nemusí být plněné, ale jdou jen uvařit a polít vynikající omáčkou z povidel a doplnit šlehačkou a ořechy. Recept nám poskytla paní Romana Važanská.
Na knedlíky
Na omáčku
Dále
Mouku prosejte do mísy a promíchejte se solí. Rozmíchejte trochu cukru s droždím a vlažným mlékem, přidejte vejce a vše dobře rozmíchejte.
Směs vlijte do mouky. Přidejte zbytek cukru a rukou nebo robotem vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte asi hodinu vykynout.
Z vykynutého těsta udělejte knedlíky a dejte na sporák vařit hrnec s vodou. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte je 7 minut.
První knedlík po vyjmutí z hrnce roztrhněte, aby bylo jasné, že je hotový. Pokud ano, vyjměte i ty zbylé a propíchněte každý vidličkou, aby z nich vycházela pára.
Na omáčku dejte do rendlíku povidla, rum, koření, smetanu a provařte, aby se vše promíchalo. Pokud je omáčka moc hustá, přidejte trochu mléka. Knedlíky servírujte přelité omáčkou, posypané ořechy a ozdobené šlehačkou.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.