Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnatý a voňavý vepřový bůček s česnekem, jablky a skořicí

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 135 minut

Šťavnatý a voňavý vepřový bůček s česnekem, jablky a skořicí - postup přípravy

Jen jedinou chybku tento recept má: maso, které podle něho připravíte, zmizí ze stolu dřív, než se nadějete! Je totiž tak úžasné a samo se rozplývá na jazyku, že neodolá ani ten nejnáročnější gurmán. Vyzkoušejte bůček s jablky a skořicí a už nikdy ho nebudete chtít jinak.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do misky vsypte jednu a půl čajové lžičky soli, jednu lžičku černého pepře, půl lžičky červeného pepře, jednu lžičku sladké mleté papriky a jednu a půl lžičky sušeného česneku. Všechny druhy koření v misce promíchejte. Připravte si bůček s kůží, kterou buďto můžete odstranit, anebo (lépe) ji šikmo nařízněte do tvaru mřížky.

2. KROK

Směsí koření pak maso posypejte ze všech stran tak, abyste nevynechali ani kousek. Nezapomeňte posypat i veškeré zářezy na mase. Rukama pak koření důkladně vmasírujte. Bůček pak ze spodní strany několikrát napíchněte nožem. Očistěte stroužky česneku, nakrájejte je na plátky a ty vložte do masa v místech vpichů po noži. Pak maso zabalte do hliníkové fólie a vložte na dvě hodiny do trouby vyhřáté na 180 °C.

3. KROK

Mezitím oloupejte jablka ze slupky, rozkrojte je na poloviny a odstraňte jadřinec. Dužninu pak nastrouhejte na jemném struhadle a vložte ji do kastrůlku. K jablečné dužině přidejte šest lžic sójové omáčky, tři lžíce rajčatové pasty nebo kvalitního kečupu, tři polévkové lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy, jednu lžíci cukru, lžičku sušeného česneku, sladké papriky a třetinu lžičky mleté skořice. Všechno dobře promíchejte, postavte na kamna a na středním ohni nechte 5 minut vařit, dokud nezískáte jemné a homogenní pyré.

4. KROK

Upečené maso rozbalte z alobalu a přendejte ho na mřížku. Celý jeho povrch důkladně potřete jablkovou směsí a opět dbejte na to, abyste nevynechali ani vnitřní část zářezů v kůži. Mřížku s masem položte na plech vyložený alobalem a takto vložte maso do trouby, tentokrát vyhřáté na 220 °C a nechte ho dopéct dalších 10 až 15 minut. Poté maso opět svrchu zakryjte alobalem a nechte ho 15 minut odpočívat a podávejte třeba s opečeným bramborem. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů