Sterilovaná rajčatová směs s paprikou - postup přípravy
Úrodu rajčat si můžete doma zpracovat do vlastní směsi a v zimě nebudete muset kupovat protlak či konzervovaná rajčata. Budete si jistí, že máte přírodní produkt bez konzervantů.
Ingredience
Omyjte rajčata, zbavte je zelených částí (bubáka) a nakrájejte na menší kusy. Pak zbavte červené papriky jádřince, omyjte je a nakrájejte na kusy. Zeleninu poté umelte na kaši za pomoci mlýnku na maso. Do umleté směsi dejte dvě lžíce soli, záleží ale především na vás, jak ji chcete mít slanou.
Dejte ji do hrnce, případně více hrnců, pokud nemáte tak velký, a přiveďte k varu. Nezapomeňte směs míchat. Na hrnec dejte jemné síto a tekutinu ze směsi ze síta, abyste nebrali i dužinu, odebírejte. Vařte takto 40 minut, rajčata by měla být jako kaše. Poté je rozmixujte ponorným mixérem a ještě 10 minut vařte.
Uvařenou horkou směs dejte do zavařovacích sklenic. Můžete ji nechat jen vychladnout a víčka by měla držet, ale můžete ji samozřejmě i sterilovat, abyste si byli jistí, že se nezkazí. Druhým způsobem uchování je naplnit ji do igelitových sáčků či plastových krabiček a zamrazit ji. V zimě je vynikající na omáčky, pod maso či na rajskou polévku. Na vaření můžete spotřebovat i tekutinu odebranou ze směsi.