Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Strapačky se zelím a křupavou slaninou

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 18 minut

Strapačky se zelím a křupavou slaninou - postup přípravy

Strapačky se zelím jsou tradiční slovenské jídlo, které nabízí bohatou kombinaci chutí bramborového těsta a kysaného zelí. Pokrm je sytý a ideální k obědu i večeři.

Ingredience pro:
2 porce
+ -

Zelná směs

Na strapačky

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Slaninu nakrájejte na tenké proužky a smažte ji v rozpálené pánvi 3–4 minuty, do křupava.

Tip: Osmaženou slaninu odložte na bílý ubrousek, který z ní vysaje přebytečný tuk.

2. KROK

Slaninu z pánve vyjměte a na výpeku smažte 3–4 minuty, na proužky nakrájený, špek. Ke špeku následně přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, směs osolte a pokračujte ve smažení další 2–3 minuty. 

3. KROK

Zelí sceďte a vmíchejte ho ke slanině a cibuli. Směs smažte 5 minut a odstavte ji z tepla. Do hrnce nalijte přibližně litr vody, který osolte a přiveďte k varu. Zatím oloupejte brambory a rozmixujte je na kaši. 

4. KROK

Rozmixované brambory vložte do mísy od robota a vmíchejte k nim mouku a lžičku soli. Z ingrediencí vytvořte hladké těsto, které vkládejte, přes síto na halušky, do vroucí vody. Nočky vařte 1–2 minuty.

Poznámka: Nočky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu.

5. KROK

Následně je sceďte a ve větší míse je smíchejte se zelnou směsí. 

Tip: Strapačky se zelím servírujte posypané osmaženou slaninou.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Einfache Rezepte

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů