Strapačky se zelím a křupavou slaninou - postup přípravy
Strapačky se zelím jsou tradiční slovenské jídlo, které nabízí bohatou kombinaci chutí bramborového těsta a kysaného zelí. Pokrm je sytý a ideální k obědu i večeři.
Zelná směs
Na strapačky
Na posypání
Slaninu nakrájejte na tenké proužky a smažte ji v rozpálené pánvi 3–4 minuty, do křupava.
Tip: Osmaženou slaninu odložte na bílý ubrousek, který z ní vysaje přebytečný tuk.
Slaninu z pánve vyjměte a na výpeku smažte 3–4 minuty, na proužky nakrájený, špek. Ke špeku následně přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, směs osolte a pokračujte ve smažení další 2–3 minuty.
Zelí sceďte a vmíchejte ho ke slanině a cibuli. Směs smažte 5 minut a odstavte ji z tepla. Do hrnce nalijte přibližně litr vody, který osolte a přiveďte k varu. Zatím oloupejte brambory a rozmixujte je na kaši.
Rozmixované brambory vložte do mísy od robota a vmíchejte k nim mouku a lžičku soli. Z ingrediencí vytvořte hladké těsto, které vkládejte, přes síto na halušky, do vroucí vody. Nočky vařte 1–2 minuty.
Poznámka: Nočky jsou hotové, jakmile vyplavou na hladinu.
Následně je sceďte a ve větší míse je smíchejte se zelnou směsí.
Tip: Strapačky se zelím servírujte posypané osmaženou slaninou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Einfache Rezepte