Sušenkový dort s tvarohovou náplní a čokoládovou pěnou - postup přípravy
Ke kávě, po dobrém obědě, ale i jenom tak, když vás honí mlsná. To vše jsou příležitosti, kdy přijde vhod tento sušenkový dort. K přípravě stačí trocha vašeho času, jelikož se vyhnete složitému patlání těsta.
Korpus
Tvarohový krém
Čokoládová pěna
Ingredience na tvarohový krém si vyndejte předem, aby měly pokojovou teplotu. Když je máslo změklé, rozkrájejte ho na kousky a smíchejte ho s cukrem. Míchejte do doby, než získáte pěnovou konzistenci. Do té přidejte vajíčka, dále tvaroh, mléko a na závěr pudinkový prášek. Vše umíchejte do jednotné hladké a vláčné hmoty.
Do hlubšího plechu ideálně o rozměrech 25×25 dejte pečicí papír, který zabrání nechtěnému připalování. Nyní na něj vyskládejte sušenky, jednu vedle druhé. Na vrstvu sušenek nalijte připravený tvarohový krém, který rozetřete tak, aby byl všude stejně vysoký a dosahoval až ke krajům. Takto připravený plech vložte do trouby rozehřáté na 170 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte asi hodinu, dokud nedojde k tomu, že vrstva tvarohového krému lehce tmavne. Po hodině pečení vypněte troubu a nechte základ v troubě se zavřenými dvířky 15 minut, poté otevřete dvířka trouby a nechte jej v ní dalších 15 minut. Poté plech se základem vyndejte a nechte zcela vychladnout.
V době chladnutí si připravte čokoládovou pěnu. V hrnci ve vodní lázni rozpusťte nalámané kousky čokolády, nechte trochu zchladnout. Mezitím vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem a kakaem. Za stálého šlehání přilijte tenkým pramínkem rozpuštěnou čokoládu. I tuto směs následně nechte chladnout.
Na připravený základ dortu naneste čokoládovou pěnu, opět v rovnoměrné vrstvě, až do krajů. Vezměte kakao a tím, skrz cedník, celý dort posypte. Nyní ho ještě nechte v lednici asi 2 hodiny tuhnout a je hotový. Po nakrájení můžete ještě dozdobit tmavou šlehačkou, ale to není důležité. Skvěle chutnat bude i bez ní.