Svatomartinské rohlíčky - postup přípravy
Svatomartinské rohlíčky jsou už téměř tisíc let součástí tradičního pohoštění při oslavách svátku sv. Martina po celé Evropě. Vyzkoušejte je podle snadného domácího receptu od paní Katky Sojkové.
Ingredience
Změklé máslo vyšlehejte s vaječnými žloutky, špetkou soli a moučkovým cukrem dohladka. Postupně v několika krocích do této směsi zapracujte hladkou mouku a těsto nařeďte plnotučnou smetanou. Vypracujte homogenní a nelepivé těsto, které nechte v lednici uležet asi 30 minut.
Z těsta vyválejte kulatou placku, kterou rozkrájejte kráječem na pizzu na trojúhelníky. Na základnu každého trojúhelníku vložte lžičku libovolné náplně (případně ji natřete na celý trojúhelník) a stočte těsto od základny ke špici do tvaru rohlíčků. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C na asi 20 minut, dokud na povrchu jemně nezrůžoví. Ihned poté je vyndejte z trouby, aby nepřeschly a nedrolily se.
Hotové svatomartinské rohlíčky posypejte moučkovým cukrem, nechte vychladnout a podávejte.