Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Švestkový koláč na plech

4,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Švestkový koláč na plech - postup přípravy

Také milujete švestkové koláče? Švestky jsou zajímavé ovoce. Během pečení totiž získají velmi zajímavou až kořeněnou příchuť i vůni, která dodá koláčům téměř orientální šmrnc. Ostatně s jejich příchutí skvěle ladí vůně skořice, která voní prosluněnými dálkami tropických oblastí Tichomoří. Přineste do svého domova tyhle nádherné vůně a upečte si lahodný švestkový koláč se skořicí. Zahřeje vás na těle i na duši.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:

Švestky omyjte a osušte papírovými utěrkami, vyloupněte z nich pecky a nakrájejte dužninu na malé kostky. Ty nasypejte do mísy, přidejte k nim cukr a skořici, jednu nebo dvě polévkové lžíce strouhanky a dvě čajové lžičky škrobu, který do sebe nasaje šťávu z ovoce, která pak nebude narušovat konzistenci těsta. Všechny přísady dobře promíchejte.




Do jiné misky nasypejte hladkou mouku, přidejte cukr a prášek do pečiva a dobře promíchejte. Pak do směsi sypkých surovin vyklepněte jedno vajíčko, přidejte změklé máslo pokojové teploty a také jeden decilitr mléka a zadělejte homogenní těsto. To rozdělte na dvě části a rozválejte je na dva pláty o velikosti plechu na pečení.

Plech vytřete máslem, případně jej vyložte pečicím papírem a rozprostřete do něho jeden plát těsta. Vidličkou pak po celé ploše tohoto plátu vytvořte spoustu vpichů. Pak na těsto rozprostřete směs ochucených švestek a vyrovnejte je rovnoměrně po celém povrchu.


Švestky pak nakonec zakryjte druhým plátem těsta, který, stejně jako ten spodní, rozpíchejte vidličkou. To je proto, aby z ovoce mohla unikat horká pára a nesrážela se uvnitř koláče.

Vložte koláč do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu 25 až 30 minut.

Po dopečení nechte koláč vychladnout, posypejte povrch moučkovým cukrem a podávejte se šálkem dobré kávy nebo čaje.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů