Švestkový koláč z litého kynutého těsta - postup přípravy
Klasický koláč s ovocem podle receptu od paní Katky Sojkové je nejen výbornou svačinou, ale také dokonalou sladkou tečkou za hlavním chodem.
Těsto
Žmolenka
Zdobení
Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí vymíchejte kvásek. Nechte ho vzejít na teplém místě.
Ve větší míse smíchejte všechny ostatní suroviny. Jakmile kvásek vzejde, přilijte ho k nim a vymíchejte hladké těsto. Bude se zdát řídké, ale nebojte, má to tak být. Nechte ho hodinu kynout.
Jakmile těsto vykyne, nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete ho pečlivě po celém plechu a navrch rozprostřete rozpůlené a vypeckované švestky, případně použijte jiné libovolné ovoce.
Na žmolenku smíchejte v míse mouku, cukr a máslo. Všechny ingredience mněte prsty, dokud nezískáte celistvější, avšak stále sypkou směs.
Koláč posypejte žmolenkou a dejte ho do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte ho zhruba 45 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.