Svíčková na smetaně s domácím houskovým knedlíkem - postup přípravy
Kde by byla klasická česká kuchyně bez svíčkové na smetaně! Tato omáčka je základem naší kultury a měla by ji umět připravit každá hospodyňka. Je to s ní ale trochu jako s gulášem. Pravá je jen jedna, ale existuje široká škála receptů, které se od sebe v detailech někdy i zásadně liší. Každá rodina vám ale nabídne svůj vlastní osvědčený recept. O jeden takový se s námi podělila paní Lenka Sedláčková.
Omáčka
Domácí knedlík
Cibuli, mrkev, celer a petržel nakrájejte na malé kousky. Hovězí falešnou svíčkovou zbavte blan. Do pekáče nasypejte polovinu zeleniny, na ni položte svíčkovou a na několika místech ji prošpikujte kousky slaniny (popřípadě slaninou maso v pekáči pouze obložte). Na maso nasypejte zbytek zeleniny, přidejte sůl a divoké koření a zakápněte citronovou šťávou. Přiklopte pekáč pokličkou a vložte ho do lednice alespoň 8 hodin marinovat.
Druhý den vložte pekáč s masem a zeleninou do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu 3 hodin. Upečené maso vyjměte z pekáče stranou a zeleninu s výpekem z masa rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud by byla omáčka moc hustá, přilijte k ní trochu vroucí vody nebo vývaru. Omáčku nakonec zjemněte plnotučnou smetanou a dochuťte hořčicí, solí, cukrem, pepřem a trochou octa.
Pro přípravu domácího knedlíku smíchejte vlažné mléko s droždím, cukrem a lžící mouky a nechte směs stát 15 minut, dokud se na povrchu neobjeví pěna. Pak k této směsi přisypejte mouku, vajíčka a na kousky nakrájené rohlíky a zadělejte hutné a nelepivé těsto, které nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta tvarujte šišky nebo koule, které zakryjte utěrkou a nechte dalších 10 minut vykynout. Vhoďte je do hrnce s vroucí vodou, anebo je uvařte v páře. Ihned po dovaření knedlíky nakrájejte s pomocí nitě na plátky a podávejte spolu s několika plátky masa a smetanovou omáčkou.