Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sýrová polenta

4,3
Komentáře Komentáře
čas vaření Vaření: 30 minut

Sýrová polenta - postup přípravy

Přinášíme vám tip na vegetariánské jídlo, které současně ocení i někteří masožravci. Sýrová polenta je jednoduchá na přípravu a můžete ji použít i jako přílohu k masovým plátkům. Dokonale vás zasytí, to si můžete být jistí.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Do hrnce nalijte vodu a mírně osolte. Poté ji přiveďte postupně k varu. Mezitím si nahrubo nastrouhejte solený sýr do misky. Až bude voda vřít, vsypte do ní kukuřičnou mouku a provařte do zhoustnutí za stálého míchání. Doba varu se odhaduje na 8 až 10 minut.




Nyní si k ruce vezměte zapékací misku a vymažte ji poctivě máslem. Následně do nádoby vlijte část uvařené polenty a posypte ji sýrem. Takto vrstvy opakujte, než naplníte celý pekáček. Nakonec dejte pokrm zapékat do trouby na 15 až 20 minut při teplotě 170 °C.


Až se polenta se sýrem zapeče, podávejte jí ještě za tepla spolu se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Masožravci pak mohou solený sýr nahradit strouhanou libovější slaninou, nebo uzeným masem. Možné je zakomponovat do polenty i šunku či klobásky. Přejeme vám dobrou chuť.

Bonusový recept: Polentové placičky

Nezaujal vás výše uvedený recept? Pak si zkuste připravit polentové placičky. K jejich výrobě potřebujete:

  • hotová polenta (lze zakoupit v obchodu): 200 g
  • voda: 400 ml
  • mletá kurkuma: 5 až 6 g
  • česnek: 1 až 2 stroužky
  • mletý koriandr: 5 až 6 g
  • sůl: dle chuti
  • slunečnicový olej: dle potřeby

V mírně solené vodě uvařte polentu spolu s kořením a lisovaným česnekem. Pak ji rozprostřete na tác a nechte vychladnout. Z hmoty vykrojte různě velká kolečka a smažte dozlatova na pánvi s trochou oleje.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů