Sýrové minirohlíčky - postup přípravy
Sýrové rohlíky jsou oblíbeným artiklem pekáren i supermarketů. Jsou dobré, to ano, ale když jsou čerstvě upečené s křupavou kůrčičkou a táhnoucím se sýrem, jsou nesrovnatelně lepší. Zkuste je podle receptu od paní Renaty Adámkové.
Ingredience
Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu. Hodinu předtím, než začnete s přípravou, vyndejte všechny chlazené suroviny z lednice odstát, pokud i mouku a jiné ingredience skladujete v chladné spíži, nechte je rovněž zahřát třeba na topení.
Nejprve připravte kvásek. Rozmíchejte droždí s cukrem a zalijte směs trochou teplého, ale ne horkého mléka. Promíchejte a nechte kvásek v teple stát asi 15 minut, dokud se na hladině směsi nezačne tvořit pěnivá čepice. Pokud se to nestane, kvásek vylijte a připravte nový z čerstvého droždí.
Hladkou mouku prosejte do mísy, přidejte k ní vzešlý kvásek, rostlinný olej, vejce a kefír nebo acidofilní mléko. Z těchto přísad zadělejte nelepivé těsto, které nechte asi 1 hodinu vykynout a poté jej rozdělte na 12 dílů zhruba o váze 80 g.
V misce rozmíchejte margarín či máslo se solí do homogenní pasty, kterou rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Vezměte dva kousky těsta a rozválejte je na kruhové placky o průměru kolem 20 cm. Jednu placku natřete vrstvičkou osoleného margarínu, přiklopte jej druhou plackou a obě rozválejte na kruh o průměru 30 cm. Kolečkem na pizzu rozkrájejte placku na 16 dílů a každý stočte od základny po špici do tvaru rohlíčku. Stejným způsobem zpracujte i ostatní kousky těsta. Celkem by z uvedeného množství ingrediencí mělo vzejít 96 kusů rohlíčků.
Hotové rohlíčky vyskládejte na plechy pokryté pečicím papírem. Zakryjte je utěrkou a nechte je nakynout dalších 30 až 60 minut. Poté jejich povrch potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte je jemně strouhaným sýrem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 10 až 15 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Po dopečení nechte rohlíčky trochu zchladnout a podávejte.