Sýrové tyčinky s kmínem a sezamovými semínky - postup přípravy
K televizi, na party nebo třeba ke svačině na výlet se hodí tyto domácí sýrové tyčinky, které jsou v obchodech už dlouho oblíbenou komoditou. Nemusíte ale spoléhat na potravinářské koncerny, velmi snadno a mnohem levněji a chutněji si je upečete doma sami.
Ingredience
Na posypání
Do mísy nasypejte mouku, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a rukama vše propracujte do drobivé až písčité konzistence. Přidejte zakysanou smetanu či jogurt, vyklepněte jedno vejce a osolte těsto dvěma lžičkami soli. Přidejte také prášek do pečiva a nahrubo strouhaný sýr a uhněťte soudržné, pružné a nelepivé těsto.
Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu a válečkem jej rozválejte na placku silnou asi 3 až 5 mm. Kráječem na pizzu ji rozkrájejte na dlouhé, asi 1,5 cm široké proužky, které vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem.
Povrch tyčinek potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte je kmínem a sezamovými semínky. Pokud chcete, můžete je také posypat strouhaným sýrem, anebo použít třeba mák či jiné druhy posypek podle vlastní chuti.
Plech s připravenými tyčinkami vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je asi 12 až 15 minut, dokud na povrchu jemně nezezlátnou. Z uvedeného množství surovin byste měli získat 2 plechy tyčinek.
Hotové tyčinky by měly být zlatavé, křupavé a křehké. Po dopečení je nechte zchladnout a podávejte.
Videopostup krok za krokem