Těstoviny se smetanovou omáčkou - postup přípravy
Těstoviny jsou základem italské kuchyně a velmi rychle si našli cestu i do naší země. Dají se připravit na nespočet variací a známou klasikou je i ta se smetanovou omáčkou. Chutnají báječně a s přípravou si poradí každý.
Ingredience
Základem receptu jsou těstoviny, které je třeba nejprve uvařit. Každé těstoviny jsou jiné, a tak je třeba postupovat vždy podle návodu. Důležité je, že těstoviny by měly zamířit vždy do osolené vody, které by mělo být dostatek. Také je třeba je nepřevařit, ideální je uvařit je spíše méně, jelikož se následně dodělají ve smetanové omáčce.
Když se těstoviny vaří, může se začít s přípravou smetanové omáčky. Jako první se naseká česnek, který se začne jemně a pozvolna opékat na oleji. K němu se přidají bylinky, jako tymián a muškátový oříšek. Vše se nechá chvíli ohřívat, aby se olej provoněl a získal tak potřebné chutě. V případě zájmu lze použít i jiné, preferované bylinky.
Dále se mohou přidávat další ingredience, v podobě smetany a také kuřecího vývaru. Vše se nechá přivést k varu a tekutina se lehce zredukuje. V té chvíli se omáčka dochutí solí a pepřem. Také se k ní nasype část sýru, která pomůže k jejímu zahuštění. Konzistence by měla být spíše hustší, ale ne příliš lepivá.
Když je omáčka hotová, a těstoviny jsou také uvařené, zbývá už jenom poslední fáze. Servírování. Jako první by měly zamířit těstoviny k omáčce a spolu s ní se promíchají. Pokud by tekutina začala příliš houstnout, stačí přidat trochu vývaru. Dále už stačí těstoviny s omáčkou vyklopit na talíř a posypat sýrem. Takto jsou připraveny na servírování. Před ním se ještě hodí ozvláštnit je trochou sekané petrželky, nebo jakoukoliv jinou bylinkou.