Tříbarevné věnečky z kynutého těsta - postup přípravy
Pokud jste kreativní jedinec, jistě vás nadchne následující recept na tříbarevné věnečky z kynutého těsta. Jejich příchuť je zejména kakaová. Pečivo jistě využijete jak k snídani, tak i na svačinu do práce a školy.
Ingredience
Nejprve si v míse smíchejte suché ingredience, tj. hladkou mouku, krupicový cukr, sůl, sušené droždí a vanilkový cukr. Pak přidejte i teplé mléko, vejce, rozpuštěné máslo a vypracujte homogenní a vláčné těsto.
To rozdělte na polovinu, do jedné z nich vsypte ještě kakaový prášek a prohněťte. Získáte tak tedy bochník vanilkového a kakaového těsta. Oba kusy vložte do mís, přikryjte utěrkou a nechte nakynout na teplém místě asi hodinu.
Až těsta vykynou, tak to kakaové ještě přepulte a do jedné části zakomponujte 2 lžíce kakaa a 2 lžíce mléka. Dobře propojte rukama. Získáte tak tmavší odstín. Dále si kakaové bochánky rozdělte na čtyři stejně velké díly a ten vanilkový na pět dílů.
Každý z nich vyválejte na mírně pomoučeném vále v plát (cca 20 cm průměr) a nechte asi 5 až 10 minut „odpočívat“.
Nakonec na sebe pláty střídavě poskládejte. Začněte tím nejsvětlejším a postupujte k tomu nejtmavšímu. Těsto ještě rozválejte, aby se pláty spojily.
Nyní si vezměte k ruce rádlo na pizzu a rozdělte těsto na 8 stejně širokých proužků. Ty stočte do jakési spirály a spojte konce. Získáte tak tříbarevné věnečky.
Jednotlivé věnečky vyskládejte na plech s pečícím papírem, potřete trochou vody a nechte dokynout asi půl hodiny. Pak pečte v předehřáté troubě cca 20 až 25 minut při 180 °C. Hotové pečivo vyjměte a nechte zchladnout.
Tříbarevné věnečky posypte před podáváním moučkovým cukrem. Konzumovat je můžete jak samotné, tak třeba s džemem, marmeládou anebo s Nutellou.
Přejeme dobrou chuť.