Trvanlivý italský máslový krém na dorty - postup přípravy
Tento krém je jedním z nejpoužívanějších a nejlepších cukrářských máslových krémů, které se používají zejména tehdy, když budou cukrovinky po delší dobu vystavené teplému a slunnému počasí. Vydrží beze změn až 5 hodiny při pokojové teplotě, v lednici ho uchováte 3 dny a v mrazáku až 1 měsíc.
Ingredience
Změklé máslo nakrájejte na menší kostky, vložte je do mísy a šlehačem z něj vyšlehejte jemný a vzdušný krém.
Do hrnce nasypejte 200 gramů cukru a přilijte 70 ml vody a na středním ohni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří se hustý sirup. Směs by měla dosáhnout teploty 118 °C, což bude trvat okolo 5 minut zahřívání a výsledkem by měla být hustá kapalina, která po vytažení lžíce vytváří tenkou nitku. K sirupu pak přidejte asi půl čajové lžičky ovocné soli s příchutí citrónu, popřípadě půl lžičky citrónové šťávy. Důležité je přestat zahřívat sirup přesně v určeném bodě, tehdy ještě zůstane průhledný a po jeho překročení se z něj začne stávat karamel. Ten v tomto případě nechceme.
Zatímco se vaří sirup, vyklepněte tři vejce, žloutky si uschovejte do jiného receptu a bílky vyšlehejte v robotu do husté pěny spolu s jedním balíčkem vanilkového cukru, Jakmile sníh začne houstnout, přilévejte k němu tenkým pramínkem horký cukrový sirup. Pokračujte ve šlehání na nejvyšší obrátky, dokud se teplota mísy nesníží natolik, abyste na ní udrželi ruce. Dejte pozor, ať se při kontrole nepopálíte, po přilití sirupu je velmi horká. Teplota směsi by měla klesnout k hodnotám okolo 30 °C.
K pusinkové hmotě začněte přidávat vyšlehané máslo, které zapracovávejte nejprve na nízké obrátky a postupně rychlost šlehání zvyšujte na střední úroveň. Po přidání veškerého másla zvyšte rychlost na maximum a pokračujte ve šlehání další minutu, aby se všechny přísady propojily.
Hotový krém můžete ihned použít k ozdobě dortů, cupcaků a různých dalších dezertů, anebo jej uložte do lednice či do mrazáku. V případě zamrazení jej před použitím nechte zvolna povolit v lednici. Tento krém má lahodnou chuť a příjemnou texturu bez máslové pachuti a je jedinou možnou variantou na zdobení dortů, které mají po nějakou dobu zůstat ve venkovním prostředí, protože odolá horku i vysoké vlhkosti vzduchu.