Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Trvanlivý meruňkový nektar

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Trvanlivý meruňkový nektar - postup přípravy

Zajistěte sobě i svým dětem lahodný, voňavý a stoprocentně zdravotně nezávadný meruňkový džus, který vám vydrží ve sklepě i přes dva roky. Příprava netrvá dlouho a výsledek za to rozhodně stojí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Meruňky důkladně omyjte a vypeckujte. Nasypejte je do velkého hrnce, zalijte je vodou, promíchejte je a přiveďte je k varu. Pokračujte ve vaření tak dlouho, dokud meruňky úplně nezměknou. V průběhu vaření sbírejte z povrchu pěnu, abyste zabránili různým změnám chuti.

2. KROK

Jakmile se dužnina meruněk zcela rozpadne, rozmixujte je tyčovým mixérem. Mixujte několik minut nejvyšší rychlostí, aby se veškeré zbytky dužniny i slupek úplně rozpadly. Pěnu, která se během mixování na povrchu objeví, seberte lžící. Pokud chcete, můžete džus slít přes sítko a zbavit se tak nechtěných hrubých kousků ovoce.

3. KROK

Jakmile získáte zcela hladkou šťávu bez sebemenších hrudek či pevných částeček, přisypejte k ní cukr (případně zvolte jakékoliv jiné sladidlo, které máte rádi a na které jste zvyklí). Množství přidaného sladidla však vždy závisí na sladkosti konkrétního použitého ovoce. Proto vždy raději ochutnejte. Pokračujte v míchání a zahřívání šťávy, dokud se cukr úplně nerozpustí. Znovu ho přiveďte k varu a pokračujte v něm 15 až 20 minut, aby trochu zhoustla. Pokud budete chtít šťávu ještě hustší, můžete ji vařit o něco déle.

4. KROK

Umyjte a vyvařte zavařovací sklenice a rozdělte do nich horkou meruňkovou šťávu, kterou vždy nalijte až úplně po okraj. Vždy sklenice plňte ihned po dovaření a nečekejte, až šťáva zchladne. Sklenice nakonec pevně uzavřete víčky, otočte je dnem vzhůru a nechte je zvolna přes noc vychladnout. Šťávu můžete buďto ihned konzumovat, anebo ji uskladněte na temné a chladné místo, kde teplota nepřekročí 30 °C, bez přístupu slunečních paprsků. Takto uložená vydrží šťáva ve sklenicích i déle než dva roky.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů