Turecké plněné pečivo s čedarem a sýrem feta - postup přípravy
Pokud byste rádi vyzkoušeli něco nového na svačinu či ke kávě, slané pečivo z domácího listového těsta na turecký způsob vás určitě osloví. Je jednoduché a rychlé a výsledek rozhodně stojí za to.
Na těsto
Na náplň
Do zadělávací mísy nalijte mléko a přidejte jogurt a prášek do pečiva. Poté vše promíchejte. Přidejte sůl a mouku a umíchejte těsto. To zpracujte rukama nebo robotem, aby bylo vláčné.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na osm stejných dílů. Z každého udělejte bochánek. Ten pak rozválejte do placky o velikosti 20 až 25 centimetrů. Její vršek potřete rozpuštěným máslem a ve třetině přeložte. Přeloženou část nahoře opět potřete máslem a přeložte druhou třetinu a opět potřete máslem. Poté přeložte na třetiny z druhé strany.
Vezměte druhý bochánek, udělejte placku a potřete máslem. Doprostřed položte přeložené první těsto a začněte překládat a potírat máslem jako v první případě. Pak dvojici přeložených placek nechte 30 minut odpočívat.
Na vále z každé dvojice vyválejte podlouhlou obdélníkovou placku. Doprostřed těsta po celé délce nasypejte směs nastrouhaného čedaru a fety. Poté těsto přeložte přes sebe vždy ve třetině délky viz video. Připravené „záviny“ vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
V misce rozšlehejte žloutek a vršek každého závinu jím potřete. Poté na jejich vrchu udělejte několik šikmých řezů ostrým nožem. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte záviny 30 až 35 minut. Po vychladnutí můžete podávat.