Tyto zlozvyky kazí jídlo ohřívané v mikrovlnce - postup přípravy
Mikrovlnná trouba se stala neodmyslitelnou součástí výbavy každé kuchyně a bez ní bychom si už jen sotva dovedli představit svůj život. Přesto se však stále drží při životě různé nešvary, které při ohřívání pokrmů v mikrovlnné troubě jednak kazí jejich kvalitu, ale mohou být i nebezpečné pro zdraví.
Neohřívejte jídlo v plastových nádobách
Velmi pravděpodobně i vy sami děláte přesný opak. Vždyť plastové nádoby jako by byly přímo určené pro mikrovlnné trouby. To je ale pravda jenom někdy. Berte v úvahu přítomnost či nepřítomnost označení vhodnosti pro použití nádoby v mikrovlnné troubě.
Plasty totiž často obsahují BPA a další chemikálie, které se vlivem vyšších teplot uvolňují a přecházejí do potravin. Po jejich pozření pak negativně ovlivňují hormonální systém a jiné tělesné funkce.
Jídlo během ohřívání míchejte
Ohřev v mikrovlnné troubě je nerovnoměrný, a tak je lepší jídlo v průběhu ohřívání čas od času promíchat, zejména pokud ho ohříváte větší množství. Berte v potaz také skutečnost, že potraviny s vyšším obsahem vody, jako je třeba zelenina, se ohřívají rychleji než maso. Buďte proto opatrní, abyste se nepopálili.
Nezapomeňte jídlo hlídat
Někteří lidé jsou velmi zaneprázdněni a během ohřívání jídla v mikrovlnné troubě se věnují úklidu nebo jiným pracím. To je ale nerozumné, ohřívání je totiž velmi rychlé a jídlo se snadno může spálit. Nejenže tím přijdete o chuťové kvality, ale spáleniny mohou být i zdraví nebezpečné.
Neohřívejte jídlo v obalu
I když jídlo pouze rozmrazujete, je vhodné nenechávat jej zabalené v igelitovém sáčku či v jiné fólii nebo plastovém obalu. Ty totiž nejsou stavěné na působení vysokých teplot a jejich vlivem se z nich mohou uvolňovat do jídla škodlivé chemikálie. Vždy proto jídlo z obalu před vložením do mikrovlnné trouby raději vyjměte.
Nebuďte netrpěliví
Ačkoliv je ohřívání jídla v mikrovlnné troubě výrazně rychlejší, i zde je nutné dopřát jídlu dostatek času na to, aby se správně prohřálo. To platí obzvláště tehdy, když v mikrovlnce přímo vaříte, protože nedostatečně tepelně upravené potraviny mohou být zdraví škodlivé. I při ohřívání ale mějte trpělivost, abyste zbytečně nejedli jídlo místy studené.
Nepoužíváte chňapky
Pokud jídlo stráví v mikrovlnné troubě déle než minutu, obvykle bývá nádoba, v níž je ohříváno, docela hodně horká. Při jejím vyjímání se tak můžete snadno bolestivě popálit. Proto vždy používejte při vyndávání jídla z mikrovlnky chňapky nebo alespoň utěrku.