Univerzální omáčka s vepřovým masem - postup přípravy
Pokud rádi vaříte omáčky, pak jistě víte, že je nejlépe doplní šťavnaté maso. Podle tohoto receptu zvládne uvařit skvělou univerzální omáčku s masem naprosto každý.
Ingredience
Nejprve nakrájejte cibuli na menší kostičky. Maso nakrájejte na tenké plátky, osolte a opepřete podle chuti a poté zprudka opečte na rozpálené hluboké pánvi. Vyberte spíše libové maso, které nemusíte dlouho tepelně upravovat, například kýtu nebo pečeni. Maso smažte jen pár minut, aby získalo barvu, bude se vařit ještě v omáčce.
Poté maso z pánvičky sejměte a místo něj orestujte cibuli, kterou jste si předtím nakrájeli. Měla by změknout a zesklovatět. K opečené cibuli přidejte lžíci mouky, promíchejte a nechte chvíli na mírném ohni. Mezitím si v misce smíchejte majonézu, kečup a hořčici a vše nalijte do pánve s cibulí. Ihned poté zalijte vše vodou a dobře promíchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky z mouky.
Podle chuti můžete omáčku ještě osolit a opepřit, případně přidat i jiné koření. Směs na pánvi přiveďte k varu a přidejte do ní opečené maso, které jste dali stranou. Vše dobře promíchejte a duste pod pokličkou na mírném ohni asi patnáct minut. Pokud jste zvolili maso více prorostlé nebo ho nakrájeli na silnější plátky, nechte omáčku vařit o něco déle.
Tato omáčka s vepřovým masem je opravdu univerzální a lze ji podávat téměř ke všemu – vyzkoušejte například brambory, bramborovou kaši, pohanku, rýži nebo těstoviny. Jako další přílohu zvolte zeleninovou směs, můžete přidat i houby. Správná omáčka s vepřovým masem by měla mít výraznou chuť, být tak akorát hustá a v takovém množství, které optimálně stačí obalit kousky masa. Podle tohoto receptu ji hravě zvládnete připravit.