Univerzální těsto na šátečky - postup přípravy
Možná jste už někdy viděli nádherně tvarované šátečky nebo jiné plněné pečivo, které dokonale drželo pohromadě a bylo možné jej také různě ozdobit. Abyste podobné kulinářské umění mohli předvádět i vy, je potřeba mít především skvělé těsto. Najít takový recept je přitom velmi náročné – spousta z nich se ve výsledku trhá a je k ničemu. Tento ale konečně nabízí řešení. Vyzkoušejte a nebudete litovat.
Ingredience
V míse si rozklepněte jedno vejce a přidejte k němu ocet, olej a sůl. Ke směsi přidejte přilijte trošku teplé vody a řádně rozmíchejte pomocí metličky. Poté přidejte zbytek vody a postupně velmi opatrně přisypávejte prosetou mouku a vytvořte hutné, hladké a elastické těsto. Je možné, že budete potřebovat mouky trochu více nebo méně. Je to normální, protože každé vejce je jinak velké a také každá mouka jinak saje a potřebuje rozdílné množství vody. Jakmile jste dosáhli požadované konzistence, zabalte těsto do potravinové folie a nechte na 30 minut uležet v lednici.
Připravte si plochu na válení těsta – je možné posypat vál moukou, ale stejně dobře poslouží také silikonová podložka, kam nemusíte žádnou mouku přidávat. Těsto si vyválejte na tenký plát a rozdělte jej na čtverce o hraně 11 cm.
Rohy těsta přeložte směrem do středu tak, abyste vytvořili obálkový vzor. Následně těsto obraťte lícem dolů a na tuto plochu přijde zvolená náplň. Nyní už je to na vás, jakou náplň si zvolíte. Výhodou tohoto těsta je, že je zcela univerzální – můžete využít slanou i sladkou náplň a výsledek bude vždy dokonalý. Dovnitř je tak například možné dát směs masa nebo náplň z povidel nebo tvarohu.
Náplň zabalte tak, že spojíte všechny čtyři rohy těsta. Na druhé straně se vám otevřou chlopně obálky a vy je jen upravte, aby hezky vypadaly. Ze zbylého těsta si můžete pomocí formičky vykrojit různé motivy a umístit je navrch šátečků, aby vypadaly ještě lépe. Pak už stačí jen upéct a je hotovo.