Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální vanilkový krém

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Univerzální vanilkový krém - postup přípravy

Kreativní pečení se neobejde bez široké zásobárny chutných univerzálních krémů, kterými můžete své domácí sladkosti jak naplnit, tak i z povrchu ozdobit. Jedním z těch velmi oblíbených je světlý máslový krém, který chutná úplně přesně jako vanilková zmrzlina. Jeho příprava není nic složitého a výsledek je přitom maximální. A stačí vám k tomu jen pár surovin.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Před započetím přípravy si všechny přísady vyndejte z lednice a nechte jim čas, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Bude se pak s nimi lépe pracovat.




Dvě vajíčka vyklepněte do misky, přidejte k nim sto mililitrů mléka a metličkou vyšlehejte do jednolité konzistence. Přidejte do této směsi dvě polévkové lžíce mouky a znovu dobře promíchejte.

V kastrůlku smíchejte zbylé množství mléka s cukrem, postavte na kamna a zahřejte k varu. Do horkého mléka pak přilijte vajíčkovou hmotu a dobře rozmíchejte. Za stálého míchání pak směs vařte, dokud nezhoustne do konzistence hustého pudinku. Pak odstavte z kamen a nechte vychladnout.

Do misky vložte změklé máslo pokrájené na malé kostky, přisypejte k němu vanilkovou esenci a elektrickým šlehačem začněte šlehat nejprve na nejnižší rychlost a později na střední otáčky tak, abyste získali nadýchanou máslovou pěnu. Do té pak po lžících za stálého šlehání přidejte také uvařenou pudinkovou hmotu a úplně nakonec přilijte také jednu polévkovou lžíci koňaku. Šlehačem míchejte hmotu tak dlouho, dokud nenabude hladké a načechrané konzistence.


Aby se máslový krém a vajíčkový pudink správně propojily, měly by mít obě hmoty stejnou teplotu. V opačném případě byste mohli nadělat nepěkné hrudky, a proto s přípravou nespěchejte a nechte pudink po dovaření důkladně zchladnout na pokojovou teplotu.

Po dokončení krém vložte na 1 až 2 hodiny do lednice a pak jej použijte ke zdobení dezertů. Pak bude dobře držet tvar a bude se s ním lépe pracovat.

Pakliže byste chtěli krém ještě vylepšit, můžete do něho přidat třeba kakao – a získat tak krém čokoládový, případně drcené ořechy, citronovou kůru, pyré z ovoce či instantní kávu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů