Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Uzená polévka a mexický fazolový guláš s klobásou

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Uzená polévka a mexický fazolový guláš s klobásou - postup přípravy

Jednoduché, ale výživné a chutné menu na všední den nemusí být nic, co vás stojí čas nebo peníze navíc. Inspirujte se dvojicí receptů od paní Ilony Šimůnkové.

Ingredience pro:
1 porce

Uzená polévka

Mexický fazolový guláš s klobásou

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Uzená polévka

1. Den předem nechte namočit kroupy. Uzená žebra vložte do hrnce, přidejte rozpůlenou očištěnou mrkev, cibuli a kousek celeru. Přihoďte pár kuliček pepře a nového koření, jeden bobkový list, vše zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte oheň na minimum a vařte, dokud maso nezměkne, anebo klidně i déle. Čím déle budete maso vařit, tím chutnější a zdravější vývar získáte.

2. Vývar z uzeného masa slijte přes sítko. Maso ze žeber oberte a vraťte ho zpátky do vývaru. Zeleninu nakrájejte na menší kousky a rovněž je vraťte do polévky. Namočené kroupy slijte, uvařte je doměkka a přidejte je k polévce. Tu ještě chvilku provařte, dochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem a podávejte.

2. KROK

Mexický fazolový guláš s klobásou

1. Očistěte cibuli a nasekejte ji najemno. V hluboké pánvi rozehřejte kousek sádla nebo trochu rostlinného oleje a cibuli osmahněte dorůžova. Mezitím nakrájejte uzenou krkovici na menší kostky, klobásu na kolečka a slaninu nadrobno.

2. K cibuli přihoďte slaninu a nechte ji chvilku opékat, aby pustila tuk. Poté přihoďte maso a klobásu a pokračujte v restování, dokud se obojí ze všech stran neopeče mírně dozlatova. Přidejte sůl, pepř, nové koření, sladkou papriku a vše společně chvilku restujte. Přihoďte bobkový list, dvě lžíce protlaku a na drobné proužky pokrájenou papriku. Pod pokličkou vyduste ze zeleniny šťávu, v případě potřeby směs podlijte trochou horké vody a nechte dusit, dokud maso úplně nezměkne.

3. Nakonec přidejte do pánve slitou a okapanou kukuřici a hrášek a fazole i s nálevem. Směs dobře promíchejte a nechte ještě krátce povařit. Guláš dochuťte solí, pepřem, případně česnekem a jiným kořením či bylinkami, které máte rádi, a odstavte z ohně. Gulášek nechte pár minut po dovaření odpočinout a podávejte s čerstvým pečivem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů