Uzená polévka a mexický fazolový guláš s klobásou - postup přípravy
Jednoduché, ale výživné a chutné menu na všední den nemusí být nic, co vás stojí čas nebo peníze navíc. Inspirujte se dvojicí receptů od paní Ilony Šimůnkové.
Uzená polévka
Mexický fazolový guláš s klobásou
Uzená polévka
1. Den předem nechte namočit kroupy. Uzená žebra vložte do hrnce, přidejte rozpůlenou očištěnou mrkev, cibuli a kousek celeru. Přihoďte pár kuliček pepře a nového koření, jeden bobkový list, vše zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte oheň na minimum a vařte, dokud maso nezměkne, anebo klidně i déle. Čím déle budete maso vařit, tím chutnější a zdravější vývar získáte.
2. Vývar z uzeného masa slijte přes sítko. Maso ze žeber oberte a vraťte ho zpátky do vývaru. Zeleninu nakrájejte na menší kousky a rovněž je vraťte do polévky. Namočené kroupy slijte, uvařte je doměkka a přidejte je k polévce. Tu ještě chvilku provařte, dochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem a podávejte.
Mexický fazolový guláš s klobásou
1. Očistěte cibuli a nasekejte ji najemno. V hluboké pánvi rozehřejte kousek sádla nebo trochu rostlinného oleje a cibuli osmahněte dorůžova. Mezitím nakrájejte uzenou krkovici na menší kostky, klobásu na kolečka a slaninu nadrobno.
2. K cibuli přihoďte slaninu a nechte ji chvilku opékat, aby pustila tuk. Poté přihoďte maso a klobásu a pokračujte v restování, dokud se obojí ze všech stran neopeče mírně dozlatova. Přidejte sůl, pepř, nové koření, sladkou papriku a vše společně chvilku restujte. Přihoďte bobkový list, dvě lžíce protlaku a na drobné proužky pokrájenou papriku. Pod pokličkou vyduste ze zeleniny šťávu, v případě potřeby směs podlijte trochou horké vody a nechte dusit, dokud maso úplně nezměkne.
3. Nakonec přidejte do pánve slitou a okapanou kukuřici a hrášek a fazole i s nálevem. Směs dobře promíchejte a nechte ještě krátce povařit. Guláš dochuťte solí, pepřem, případně česnekem a jiným kořením či bylinkami, které máte rádi, a odstavte z ohně. Gulášek nechte pár minut po dovaření odpočinout a podávejte s čerstvým pečivem.